• 2

"Sledeća godina je godina oporavka, Srbija vukla pametne poteze, nastavljamo razvoj"

"Velike krize rađaju velike heroje"

  • 2
Biznis, ekonomija, svet, finansijska kriza, koronavirus Foto: Shutterstock

Srbija i u krizi izazvanoj korona virusom nastavlja da realizuje investicije u oblasti infrastrukture, što je bez presedana, a u narednoj godini iz budžeta će biti izdvojeno 330 milijardi evra u kapitalne investicije, kaže ministar građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom "Svet u 2021", Momirović je rekao da je Srbija u krizi pokazala zavidan nivo organizovanosti.

- Kao da smo znali da će se ovo desiti i kao da smo se prethodnih godina spremali za to - kaže Momirović i navodi da je Srbija u Evropi "najveća zvezda" u ekonomskom i medicinskom pogledu.

Naveo je da globalna slika nije zavidna, ali da je Srbija bila spremna i da je danas uspešno organizovana.

- U krizi smo povukli nekoliko poteza, obezbedili ekonomski paket pomoći od više od sedam milijardi evra. To je omogućilo stabilnost ekonomije i dalo nam šansu da se razvijamo i da planiramo investicije koje su pred nama, a koje su ogromne - rekao je Momirović.

Ministar je naveo da se grade koridori, i da se unpaređuje infrastruktura u saradnji sa najvećim kompanijama u svetu. On je poručio da su incijative Srbije vezane za budućnost regiona i za povezivanje, među kojima je i incijativa “mini Šengen”.

Napomenuo je i investicije u komunalnu infrastrukturu i naveo da je u narednoj godini za to planirano 3,3 milijardi evra.

Kaže da su trenutno najteža vremena za Evropu zbog korona krize, ali i naglasio da ćemo raditi na tome da se omogući ekonomski razvoj i da se dodatno ojača i ekonomija i socijalni status ljudi.

"2021. biće godina oporavka"

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će 2021. godina biti godina oporavka, a da je budućnost u energetskoj i ekološkoj bezbednosti, kao i da će u narednoj godini biti uloženo više od 1,5 miliajrdi evra na energetsku efikasnost I smanjenje zagađenje.

Na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom "Svet u 2021", Mihajlović je rekla da velike krize rađaju velike heroje, a da su najveći heroji među nama lekari i medicinsko osoblje.

- Krize stvaraju nove ideje, čine nas boljim i efikasnijim, i omogućavaju brži put za rešavanje problema. Ako ne budemo jedinstveni I I krizu ne budemo rešavali zajedno godine pred nama će biti sive, biće ekološka kriza - rekla je Mihajlović.

Naglasila je da energtika i rudarstvo ne mogu bez ekološke bezbednosti i da će budućnost 2021. godine biti obeležena energetskom i ekološkom bezbednošću.

- Svi potajno želimo da 2021. bude godina oporavka ili početka oporavka i da sve naredne godine budu bolje od 2021. Naša država je zbog svega što je radila prethodnih godina spremno ušla u krizu - kaže Mihajlović.

Ona je rekla da nije tako, onda ne bismo mogli da izvođimo šest milijardi evra za podršku privredi, niti bi bilo rasta penzija i plata koje je najavljeno, da nije bilo izgradnje puteva ne bismo mogli da pričamo o novim investicijama.

Dodala je da je Srbija jedna od retkih u Evropi koja je zadaržala svoj kreditini rejting.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    15. decembar 2020 | 11:45

    Evo i ja izjavljujem da mi je pun novcanik. Na zalost to nije istina...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>