• 1

Sezonci na prvoj liniji sive ekonomije: E-prijava radnika olakšava proces poslodavcima

"Kao i kod poljoprivrede, cilj nam je da zaštitimo radnike, da im bude plaćeno penzijsko i deo zdravstvenog osiguranja", navela je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u

  • 1
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner

Foto: Shutterstock

Prvi nacrt izmena i dopuna Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kojim bi model uveden u poljoprivredi bio proširen na nove sektore, mogao bi da bude spreman već do februara, a u primeni sredinom 2021. godine.

Kako saopštavaju iz NALED-a, ova mogućnost je najavljena na prvoj sednici vladine međuresorne radne grupe za izradu ovog propisa. Razmotriće se mogućnost da poslodavci mogu po pojednostavljenoj elektronskoj proceduri da prijave sezonske i povremeno angažovane radnike u građevinarstvu, turizmu, ugostiteljstvu, poslovima u kući i kreativnim industrijama, gde postoji značajan obim rada na crno.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, rekla je da brojke najbolje pokazuju koliko je bila uspešna sprovedena reforma.

- U prvoj godini primene elektronskog sistema prijave radnika na sezonskim poslovima u poljoprivredi, broj registrovanih sezonaca povećan je sa 3.500 na nešto više od 26.600. Tokom 820.000 dana angažovanja, za njih su plaćeni porezi i doprinosi od 250 miliona dinara, a novi sistem koristilo je 311 poslodavaca - rekla je ona.

Dodala je da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo vođeni tim rezultatima prepoznali potrebu da se reforma proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva, pomoći u kući.

Britanska ambasada, putem Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, podržaće proširenje sistema kroz projekat "Promocija ekonomskog razvoja i dobrog upravljanja kroz uvođenje pojednostavljenog modela zapošljavanja neformalnih radnika", koji će sprovesti NALED.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u, Jelena Bojović, istakla je da je neformalno zapošljavanje jedan od ključnih generatora sive ekonomije.

- Kao i kod poljoprivrede, cilj nam je da zaštitimo radnike, da im bude plaćeno penzijsko i deo zdravstvenog osiguranja. Takođe i da olakšamo poslodavcima tako što će prijavu moći da urade putem portala ili mobilne aplikacije, uz plaćanje stimulativnog fiksnog iznosa za poreze i doprinose, i da država bude u dobitku - istakla je.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ugostitelj

    15. decembar 2020 | 16:15

    Tesko da mogu svi radnici da se prijave. Tek sad posle ove krize nema sanse.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>