• 6

4 stavke na kojima će svaki trgovac da uštedi 200 evra: Šta još donosi zakon o fiskalnim kasama

"Neće biti troškova za privredu, i da nijedan privrednik neće imati dodatne troškove zbog uvođenja novog sistema fiskalizacije"

  • 6
plaćanje, račun

Foto: Pixabay

 

Iako je završena javna rasprava o Predlogu zakona o fiskalizaciji, nije ona u kuloarima, a privrednici se i dalje plaše dodatnog troška. Tog dodatnog troška neće biti i tačka, obećao je i danas ministar finansija Siniša Mali. 

Iako bi kako je najavljeno, trebalo da budu u korist svih nas, tek pri prvom pominjanju privrednici, a najviše trgovci, su tu videli dodatni trošak. Novi uređaj, tj softver koji bi bio direktna veza Poreskoj upravi koštao bi prema prvim procenama nekoliko stotina evra (verovatno manje od 500). Uređaj bi direktno slao informacije o naplati, mestu, vremenu i ceni proizvoda. O tome je ranije Telegraf Biznis već detaljno pisao. 

Govoreći pred poslanicima, Mali je izjavio da se Predlogom zakona o fiskalizaciji stvaraju uslovi za suzbijanje sive ekonomijem efikasnije kontrole i bolje naplate poreza.

Predlaženo je da primena zakona počne 1. januara 2022. godine.

Ministar je u Skupštini Srbije rekao da se predloženi model fiskalizacije zasniva na onlajn režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo.

To će, prema njegovim rečima, osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.

- Na ovaj način stvaraju se uslovi Poreskoj upravi za efikasno praćenje i kontrolu poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza, kao i povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu poreskog organa, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama - rekao je Mali.

Kaže da se zakonom predlaže proširenje obuhvata fiskalizacije na sve obveznike poreza na prihode od samostalne delatnosti i sve obveznike poreza na dobit pravnih lica, koji vrše promet na malo, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo u posebno opravdanim slučajevima.

- S obzirom na to da novi model fiskalizacije može stvoriti troškovi privredi, koji bi bili jednokratne prirode država je preuzela najveći deo tereta na sebe, te je u usvojenom budžetu za narednu godinu izdvojeno 3 milijarde dinara za suvencije privrednicima - rekao je Mali.

Fiskalni račun, ko ne mora da izda račun

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Predlogom zakona se smanjuju troškovi poslovanja na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, naglasio je ministar.

A koliko su to manji ti troškovi?

 

Mali je ponovio da neće biti troškova za privredu, i da nijedan privrednik neće imati dodatne troškove zbog uvođenja novog sistema fiskalizacije.

Ako se gledaju mesečni troškovi, odnosno godišnji, mali privrednik iz dosadašnjeg sistema, odnosno onog ko već ima fiskalnu kasu, u proseku može da uštedi i više od 20.000 dinara.

- neće biti potrebe za godišnjim servisom koji košta oko 10.000 dinara

- nema potrebe za GPS modulom koji košta mesečno 450 dinara, što je 5, 400 godišnje

- ne mora da se menja čip, a to godišnje 6.000 dinara

- ušteda je i na duploj traci, a jedna košta 50 dinara u zavisnosti koliko ih mesečno trošite

 

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mica

    15. decembar 2020 | 19:57

    Opet ocete da uzmete lovu na foru!Tako ste pricali za Gps kad ste uvodili a meni se u radnji brzo pokvario i niko nije provalio 10 godina da ne radi a kobajagi poreska to kontrolise! Vacarite ojadjeni narod!

  • daleko je sunce

    15. decembar 2020 | 20:25

    Koja borba sa sivom ekomijom preko firmi koje vec rade i placaju pDV doprinose porez na dobit... sverc cveta , fajsbook i instagram i sajtovi kupujem prodajem puni sverovane i kradene robe !

  • Aca

    15. decembar 2020 | 21:41

    Ciji je softver?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>