• 0
 ≫ 

Briselska relativna beda: Varufakis nije štedeo reči, "zemlje se takmiče koja je bolje prošla"

 ≫ 

Bivši ministar finansija Grčke je u tvitu "prozvao" aktuelnog premijera koji se "hvali" time što će BDP ove zemlje pasti manje nego italijanski

  • 0
Yanis Varoufakis, Janis Varufakis Foto: Profimedia/Alamy

Bivši grčki ministar finansija, Janis Varufakis, rekao je da je ekonomsko zdravlje EU u "relativno bednom stanju". On je u prilično žustrom osvrtu tvitovao da grčki premijer sada "likuje" zato što je italijanski BDP pao više od grčkog.

Podsećamo, Varufakis je jesenas govorio, a prenosio je DW, da Angela Merkel "nikada nije imala evropsku viziju", te da je nemačka kancelarska "propustila veliku šansu da Evropu povede u pravcu federacije".

Prema njegovim rečima, Unija je postala mesto gde se zemlje porede i takmiče - koja je bolje prošla u nekom trenutku, pa i u aktuelnoj krizi.

"Ovo je stanje evrozone danas. Poređenje beleški o relativnoj bedi i pronalaženje utehe u tome što niste prvi u njoj", napisao je Grk. Do toga dolazi jer su prinosi obveznica u državama južnog dela EU pali na rekordno niske nivoe, zbog finansijske krize koju je izazvala pandemija.

Prinosi na desetogodišnje obveznice iz Grčke pali su ispod rekordnih nivoa. Međutim, italijanski prinos od desetogodišnjih obveznica pao je za 0,48 odsto. Grčka je prošla nešto bolje, desetogodišnji prinos državnih obveznica pao je na 0,562 procenta.

U izveštaju iz oktobra takođe je utvrđeno da će se BDP Italije 2020. smanjiti na nivo od pre 23 godine. Izveštaj Generalne konfederacije italijanske industrije, Confindustria, izveštava i da će stopa zaposlenosti pasti za 1,8 procenata, što znači gubitak 419.000 radnih mesta.

Međutim, italijanski javni dug još uvek zaostaje za Grčkom, koji je srazmerno najveći u evrozoni. Javni dug Italije dostići će 158 posto BDP-a 2020. To je najveći odnos duga i BDP-a u posleratnoj istoriji zemlje.

U trećem kvartalu finansijske procene u 2020, Grčka je prijavila rast privredne proizvodnje od 2,3 procenta. Zvanični podaci za Grčku otkrili su da će BDP pasti više od 10 procenata.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>