• 2
 ≫ 

Čvarci kao suvo zlato: Samo oni odolevaju krizi, kilogram premium pakovanja 40 €

 ≫ 

"Dok se dobro prodaju na tržištu i imaju imidž proizvoda koji je visokokvalitetan, s visokim procentom proteina, što se s novim trendovima ishrane veoma traži, ko god da ih pravi, uspeva dobro i da ih proda", kaže hrvatski stručnjak

  • 2
vrući čvarci Foto: Pixabay

Nezaobilazni deo srpske trpeze, posebno u ovo vreme, jesu čvarci, naširoko popularni i u drugim zemljama regiona. U Hrvatskoj, konkretno, ovaj delikates odoleva pandemiji i krizi koju je izazvala.

Stručnjak Igor Miljak kaže da bi cena čvaraka, s obzirom na ulaznu cenu sirovine, trebalo da bude niža u Hrvatskoj. Zbog tržišnih poremećaja izazvanih kovidom, te zbog pojave afričke svinjske kuge na nekim evropskim farmama kojima je Kina zatvorila vrata, svinjetina iz EU nikad nije bila jeftinija, piše Poslovni dnevnik.

"A gde će jeftini evropski viškovi nego u Hrvatsku, koja je i sada najveća EU uvoznica, pa se i sveži but s kožom za sušenje ovih dana prodaje na akciji za samo 14 kuna (1,8 evra) u nekim trgovinskim lancima", piše list.

Gubici domaćih farmera, prisiljenih da svinjsku polovinu daju za manje od 2 evra/kg, primiču se vrtoglavoj brojci od oko 100 miliona kuna (13,2 miliona evra), upozoravaju iz Hrvatskog udruženja proizvođača svinja.

Jedino što odoleva pandemiji su čvarci, kojima ni pored sve te drame cena nije pala ni za 50 centi. Štaviše, u zavisnosti od trgovca, ovogodišnji čvarci koji poslednjih nedelja stižu u maloprodaju, koštaju u proseku između 120 i 170 kuna, odnosno između 16 i 22,5 evra.

Pakovanje od 90 grama (proizvođača iz Petkovca), gde su čvarci poput čipsa za grickanje, a koje ime naznaku "premium", dostižu cenu od 3,5 evra, što znači da je kilogram oko 39,8 evra.

- Činjenica je da je proizvodni postupak vrlo zahtevan i troši energiju, a od oko 100 kg kvalitetne masnoće dobije se samo 12-13 odsto dobrih čvaraka, 50-60 procenata svinjske masti, a ostalo ispari. Ako se zna da je cena masti od 6 do 8 kn/kg (0,80 do 1 evro), jasno je da cenom čvaraka morate kompenzovati sve ostalo - kaže Miljak i dodaje:

"Dok se dobro prodaju na tržištu i imaju imidž proizvoda koji je visokokvalitetan, s visokim procentom proteina, što se s novim trendovima ishrane veoma traži, ko god da ih pravi, uspeva dobro i da ih proda".

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    16. decembar 2020 | 08:49

    Moj deda je imao puno bure cvaraka koje skoro niko nije ni jeo već je po malo davao svinjama da jedu a sada su od cvaraka napravili ludilo.

  • Miki

    16. decembar 2020 | 13:17

    Cvarci, zlato i bitcoin...to je spas ! Bitcoinkupovinaprodaja je sve popularnija, cena bitcoina raste kao i cena zlata i cvaraka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>