• 1

Hrvat izumeo svetleću "gusku" za uriniranje: Namenjena je starima, kamiondžijama i gejmerima

Mogu je upotrebljavati svi kada im je potrebna veća udobnost, kaže

  • 1
Wc znak Foto: Pixabay

Izum hrvatske firme, noćna posuda za uriniranje koja svetli u mraku pa je uočljivija u nuždi, a odlikuje se i dizajnom koji sprečava izlievanje i neugodne mirise, od januara sledeće godine naći će se u prodaji.

U pitanju je hrvatska inovacija "Nocturiglow produkt", istoimenog startapa mladog Riječanina Ivana Babića koji je za nju prošle godine dobio nagradu Algebra Laba, a bio je i polufinalista ovogodišnjeg takmičenja Evropskog instituta za inovacije i tehnologije. Prvi primerci biće dostupni na nocturiglow.com, a kasnije i preko drugih kanala.

- Krećemo s hrvatskim tržištem, atraktivan nam je i Amazon - kaže Babić i opisuje proizvod kao "low tech". Posudu je osmislio u Minhenu, radeći kao njegovatelj osoba s invaliditetom.

- Nisam je hteo realiziovati tamo već sam se vratio u Hrvatsku i pokrenuo biznis ovde. Dizajn je rezultat hrvatskih profesionalaca, za koji imamo važeći patent - objašnjava Babić.

Posuda je za osobe ograničene pokretljivosti i one s problemom noćnog uriniranja, ali mogu je upotrebljavati svi kada im je potrebna veća udobnost.

Na stranici navodi da je praktična i kamionždijama, kamperima pa i gejmerima “tokom maratonskih sesija igranja kad osetite da vam one dve limenke energetskog pića koje ste ispili traže izlaz”. Pogodna je i za zdravstvene ustanove – bolnice i domove za starije, i s potencijalom da postane tražen proizvod, obzirom na to da populacija starijih raste.

hemoroidi,Konstipacija, zatvor, zena na wc solji Noćna posuda umesto trčanja u toalet, Foto: Shutterstock

- Na svetu postoji veliki broj ljudi kojima je učestala potreba za noćnim mokrenjem svakodnevnica i često izazov koji se rešava uz puno muke ili uz asistenciju - kaže Babić.

Hrvatski proizvod po ideji i prototipu, u Hrvatskoj se neće proizvoditi, što Babiću nije drago.

- U Hrvatskoj nismo imali puno uspeha u potrazi za proizvođačem s odgovarajućim kapacitetima te smo odlučili u početku proizvoditi u Kini. Paralelno radimo na prebacivanju proizvodnje u Evropu, poželjno u Hrvatsku - navodi Babić.

Ova guska za mokrenje duga je 30 cm, visina 14,6, a široka 13, mase 150 grama i zapremnine jednog litra. Uz funkcionalnost naglasak su stavili na dizajn.

Navojni čep sprečava prosipanje i suzbija neželjene mirise, a svetleći delovi olakšavaju uočavanje u mraku. Podobna je i za sterilizaciju.

Video: Vučić: Nova fabrika guma je investicija od 382 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đura

    16. decembar 2020 | 17:15

    Idealna za radnike i radnice u trafikama, komše može dopuna a on žubori!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>