• 3
 ≫ 

Bezosova bivša žena deli novac od razvoda šakom i kapom: Dala 4 milijarde dolara u humanitarne svrhe

 ≫ 

Pandemija je loše uticala na živote mnogih Amerikanaca, smatra ona

  • 3
Jeff, MacKenzie Bezos Džef Bezos i Mekenzi Skot / Foto: Profimedia/Prensa Internacional via ZUMA Wire

Mekenzi Skot, bivša žena jednog od najbogatijih ljudi na svetu, Džefa Bezosa, vlasnika Amazona, objavila je da će ove godine izdvojiti još novca za pomoć humanitarnim organizacijama.

Ona će za 384 organizacije odvojiti neverovatne 4,2 milijarde dolara. Ovo je samo deo njenog plana da donira veći deo bogatstva koje je dobila nakon razvoda od Bezosa.

Pre samo četiri meseca ona je već donirala 1,7 milijardi dolara za 116 humanitarnih organizacija. Poslednja runda filantropije je tri puta veća.

- Pandemija je loše uticala na živote mnogih Amerikanaca koji su i pre nje jedva spajali kraj s krajem - napisala je ona. Ističe da su ekonomski gubici i zdravstveni problemi najteže pali ženama, ljudima koji nisu bele rase i svima koji su živeli u siromštvu.

- U isto vreme, pandemija je povećala bogatstvo već prebogatih miijardera - kaže ona.

Na spisku organizacija koje su dobile novac su finansijske ustanove koje pomažu siromašnima, obrazovne ustanove za marginalizovane grupe, advokatske kancelarije koje se bave ljudskim pravima... Mekenzi Skot ističe da je njen tim pregledao više od 6.490 organizacija, kako bi odlučili kome će dati donaciju.

Džef Bezos Džef Bezos / Foto: Profimedia/Andrej Sokolow / Newscom

U poslednjoj rundi darivanja, Skot je dala 40 miliona dolara Univerzitetu Morgan u Baltimoru, što je najveća donacija za ovaj univerzitet od kako postoji.

Džef Bezos je osnovao "Amazon" 1994. godine u Sijetlu, godinu dana pošto su se njih dvoje venčali - gospođa Bezos bila je jedan od prvih zaposlenih u kompaniji.

Venčali su se 1993. godine i imaju četvoro dece, a Mekenzi je posle razvoda dobila više od 35 milijardi dolara, od kojih većinu planira da da u dobrotvorne svrhe. 

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>