• 0
 ≫ 

Funta je gubitnica "Bregzita bez dogovora": Šta to znači za Britance?

 ≫ 

Ovo je potencijalni, lako ostvarljiv scenario ako Velika Britanija i Unija ne postignu trgovinski sporazum do 1. januara 2021. godine

  • 0
pet funti, novac Foto: Unsplash

Premijer Boris Džonson je pre nekoliko dana rekao, prvi put javno, da "postoji šansa da Velika Britanija i Evropska unija ne postignu trgovinski sporazum", odnosno da Bregzit prođe bez dogovora.

On je do sada uglavnom govorio o "australijskom dilu", ali onda mu je nekadašnji premijer te zemlje, Malkolm Turnbul, rekao da "paze šta žele". - Odnosi između Australije i EU nisu onakvi kakve bi Velika Britanija želela da ima sa EU, s trgovinske tačke gledišta - naveo je.

Izlazak iz Unije, bez sporazuma, pogađa mnoge tačke: granice i luke, robu i turizam, poljoprivredu, i naravno - finansije. Tu je glavna "gubitnica" britanska valuta - funta. Ali, mimo toga.

Britanske banke i osiguravajuće kuće su još u januaru ove godine izgubile tzv. "passporting" (pravo na rad u EU). To znači da će im nadalje biti potreban dokaz o ekvivalentnosti njihovih propisa od strane EU, što Brisel može da povuče u nekom momentu, ako želi.

Internacionalne banke, sa sedištima u Londonu (kada je reč o Evropi), odlučile su da premeste imovinu i radnu snagu u druge gradove, zbog čega je Britanija ostala bez više od 7.500 radnih mesta, samo u finansijama.

Pre nekoliko dana govorilo se da bi britanska funta mogla da padne za 10% ili više, a onda je ovaj tvit ulio malo nade, ipak, još ništa nije definisano niti konačno.

Funta je trgovala blizu 1,35 dolara ranije ovog meseca, kada je dogovor između Ujedinjenog Kraljevstva i njenog najvećeg izvoznog tržišta ima više izgleda.

Analitičari su upozorili da bi valuta mogla brzo pasti ispod 1,20 dolara, ako postane jasno da dogovor više nije moguć. Funta je u petak pala 0,6%, kada je trgovala nešto iznad 1,32 dolara.

Ipak, jasno je da bi valuta mogla dodatno oslabiti, a pad ispod 1,20 dolara - gurnuo bi je na najslabiji nivo od 2016. godine. Slabija britanska valuta mogla bi da pomogne lokalnim izvoznicima da se izbore sa šokom zbog Bregzita, ali bi povećala cene koje britanski potrošači plaćaju za hranu i drugi uvoz.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>