• 1
 ≫ 

Dačić pitao Vulina: "Kako ćeš da hapsiš nelegalno stečene bitkoine?!"

 ≫ 

"Veoma je sve to komplikovano", kaže Dačić

  • 1
FINASIJE BUDZET2021 MALI Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upotreba bitkoina i trgovanje njime danas je jedna od tema o kojoj raspravljaju naši poslanici.

Obrazlažući novi predlog Zakona o digitalnoj imovini, ministar finansija Siniša Mali objasnio je i upotrebu bitkoina.

- Bitkoin je najpoznatija kriptovaluta. Cilj je da se on iskoristi kao sredstvo plaćanja, jer postoji dovoljna kritična masa koja je to prihvatila. Imate više vrsta - privatne i javne mreže, potom one koje su pod kontrolom svih učesnika ili samo onih koji su umreženi u tu jednu mrežu. Zakon o digitalnoj imovini reguliše oblast tako da ne može da se koristi digitalna valuta, a da nemate ime i prezime, da niste registrovani - rekao je Mali.

On je naveo i primer, ukoliko imate 100 bitkoina i hoće da platite njima - neko to prihvata, neko ne.

- Sa novim zakonom bitkoini će moći da se razmene u dinare. To se radi kako se ne bi zaostajalo za tim rastućim segmentom ekonomije, tj, da bismo inovativnim, mladim ljudima dali šansu da to rade ovde, ne u inostranstvu -- rekao je on.

Kako je dodao, sve će biti uz odobrenje Komisije za hartiju od vrednosti i Narodne banke Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, na to se našalio da je veoma komplikovano sve oko upotrebe bitkoina i pozvao ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, da "hapsi odgovorne".

- Pitao sam ministra Vulina kako će da hapsi nelegalno stečene bitkoine. Ali, to je sada... ulazimo u metafizičke rasprave, ali to danas nije na dnevnom redu - opomenuo je Dačić.

Inače, poslanici će na ovoj sednici koja je juče započeta razmatrati više predloga zakona i predloga zakona o izmenama i dopunama zakona, a glasanje je predviđeno za sutra.

Među aktima koji su predmet započete rasprave nalaze se Predlog zakona o izmeni Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi", Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, te Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19.

Tu su i Predlog zakona o digitalnoj imovini, Predlog zakona o fiskalizaciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kao i nekoliko Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud zbunjen

    19. decembar 2020 | 15:54

    Velika glupost. Legalizovaće se nešto što je fiktivno, što nema nikakvu osnovu, sem uverenje da ta neka kripto valuta ima "vrednost". Kad to uverenje splasne, pašće i vrednost, i tako u krug, to su vrlo opasne stvari i nije za igranje. Od toga zarađuju samo špekulanti sa insajderskim informacijama, u prevodu bogataši, naravno na račun svih ostalih...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>