• 3

Za koga tačno važe nove olakšice, kako da lakše vratite kredite i kako da se prijavite

Zbog trenutne epidemiološke situaciju dužnicima se savetuje da zahteve podnose elektronskim putem

  • 3
biznis sastanak, razgovor, razvoj, grafikon rasta, uspeh poslovni, preduzeće, ulaganja, ulaganje Foto: Shutterstock

Građani i preduzeća već mogu da se prijavljuju za mere, odnosno olakšice u servisiranju finansijskih obaveza koje su uvedene nedavnim odlukama Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor NBS je usvojio Odluke o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije kovid-19 i o privremenim merama za davaoce finansijskog lizinga.

Njima su propisane mere i aktivnosti koje su banke i davaoci finansijskog lizinga dužni da primene u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom, što podrazumeva blagovremeno identifikovanje potencijalnih poteškoća kod dužnika i preduzimanje odgovarajućih koraka.

Banke i davaoci lizinga su obavezni da najkasnije do 22. decembra na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave obaveštenje kojim se dužnici informišu o mogućnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koje dužnik da ispunjava.

Dužnici koji ispunjavaju propisane uslove, zahtev za dobijanje olakšica banci ili davaocu finansijskog lizinga mogu podneti elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila sledeće godine.

Zbog trenutne epidemiološke situaciju dužnicima se ipak savetuje da zahteve podnose elektronskim putem.

Kasica prasica, štednja, dečko, biznismen Foto: Shutterstock

Ko može da traži ove olakšice

Najnovije mere Narodne banke Srbije pomoći onima koji ne mogu da izmiruju kreditne obaveze da premoste nekoliko narednih meseci.

Kako su rekli iz Udruženja banaka, posle toga bi valjalo očekivati poboljšanje situacije sa kovidom-19, zbog koje su mere i donete.

Za razliku od prva dva moratorijuma na otplatu kredita, kojima je mogućnost da zaustave svoje obaveze bila data svima, najnovije mere Narodne banke Srbije su usmerene samo na one koji stvarno imaju problema u izmirivanju obaveza.

Prema njegovim rečima, banke će u narednih nekoliko dana na svojim internet adresama istaći kako da se aplicira za uključivanje u meru i koji formular da se popuni.

Banke će od trenutka kada prime zahtev imati rok od 30 dana da odgovore na svaki pojedinačni zahtev.

Da podsetimo, Narodna banka Srbije je donela nove mere kojima se građanima, čiji su prihodi u poslednja tri meseca bili ispod republičkog proseka, olakšava otplata kredita prema banci ili davaocu finansijskog lizinga.

Takođe je propisala uslove pod kojima su banke i davaoci finansijskog lizinga u obavezi da olakšaju otplatu obaveza i drugim dužnicima - poljoprivrednicima, preduzetnicima privrednim društvima, koji su zbog pandemije upali u fiunansijske teškoće.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jojo

    16. decembar 2020 | 14:46

    Dajete olaksicu ...sigurno drzavna zackoljica ...ja nemam stan nrmam nista od vlasnistva pa mogu samo u zatvor i to cu odlezati za kredit Posti izvrsitelji mogu da placu a da i otkaz sam dobila .. Od sad cu da radim na crno ..zivecu privatno i sta ce te mi uzeti dusu Pa sve ste uzeli

  • Nana

    16. decembar 2020 | 14:47

    Sta tekoste pomoc Da firma pr.neradi nemam nista u vlasnistvu ..nemam namestaj zivim u sobi ..sta ce te mi uzeti posto nisam ni zadnji minimalac dobila posto sam vlasnik firme

  • Sasa

    30. decembar 2020 | 13:44

    Da da ,treba sto papira da bih aplicirao..nista nema od toga

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>