• 2

Otrovna trećina plastike: Opasni ftalati pronađeni u školskim torbama, kabanicama, dečjim papučama

Ftalati su pronađeni u 10 od 36 testiranih proizvoda

  • 2
Dete, ranac, skola, polazak u skolu

Foto: Shutterstock

Gotovo trećina testiranih proizvoda od plastike na tržištu Srbije sadrži povećanu količinu ftalata koji spadaju u štetne materije, saopštili su organizacije Alternativa za bezbedije hemikalije (AlHem) iz Srbije i Arnika iz Češke.

Dodaje se da su ftalati pronađeni u 10 od 36 testiranih proizvoda u koncentraciji većoj od 0,1 odsto, što je gornja dozvoljena granica u Evropskoj uniji.

Radi se o supstanci koja se dodaje proizvodima od polivinilhlorida (PVC) kako bi postali meki i manje lomljivi, objašnjava AlHem.

Ova materija pronađena je u proizvodima kao što su školske torbe, ranci, kabanice, dečje papuče, neseseri, veštačka koža, PVC cerade, PVC tapete i patosnice za automobile, precizira se u saopštenju.

- Zabrinjavajuće je da su ftalati pronađeni u proizvodima uglavnom namenjenim deci i mladima - ocenila je Valentina Mart iz AlHema.

Dodala je kako je infomacija o povećanoj koncentraciji ove materije poslata proizvođačima i trgovcima, ali da niko od njih nije odgovorio.

- Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu i pritiskom potrošača na trgovce i proizvođače da dobiju ovu informaciju treba da se izvrši pritisak na kompanije kako bi zamenile ove hemikalije bezbednijim alternativnim materijama - smatra Karolina Brabcova iz češke organizacije Arnika.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    16. decembar 2020 | 16:23

    Na robiju svi koji su dozvolili uvoz!!!! To su decije stvari idiotiiii breeee!!!!!!!

  • Kn

    16. decembar 2020 | 21:54

    A ko je sta testiro kad smo mi stariji i srednjih godina isli u skolu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>