• 4

Fajzer, Biontek i Moderna zaradiće 32 milijarde dolara sledeće godine, i tu nije kraj

Poseban fokus je na Moderni, kompaniji koja je dramatično napredovala u 2020, budući da je za nju pre krize znala samo nekolicina ljudi

  • 4
Vakcina maska koronavirus ampula Foto: Shutterstock

Otkako se pojavila pandemija virusa korona, u većem delu sveta - sredinom marta ove godine, ne prestaje da se govori o potencijalnom leku, odnosno vakcini protiv kovida-19.

Do pre nekoliko nedelja sve je još bilo neizvesno, a onda je Velika Britanija krenula s upotrebom vakcine, najpre kroz primenu na starije stanovništvo. Tome su se pridružile i SAD, i sada već možemo govoriti o "jasnijim ciframa", tj. o tome koliko bi farmaceutske kuće koje ih prave mogle da prihoduju samo u 2021. godini.

Eksperti s Volstrita procenjuju da će Fajzer (u saradnji s Biontekom) i Moderna generisati čak 32 milijarde dolara prihoda od vakcine protiv kovida-19 naredne godine. CNN je dalje preneo da u to "nije uračunata vrednost nematerijalne imovine (reputacije) ove dve kompanije".

Ta vrednost bi mogla da naraste drastično, ako pomognu da se okonča najveća zdravstveno-ekonomska kriza modernog doba. Štaviše, uspeh je veći utoliko pre što je za Modernu ranije čuo veoma mali broj ljudi, a upravo je kod ove kuće zabeležen najveći skok tzv. goodwill-a (dobrog glasa).

Dakle, govorimo o firmama "manjeg obima", koje su do pre pandemije bile poznate samo nekolicini, a sada su divovi iz oblasti farmacije i biotehnologije. Takav primer je Moderna, koja je na korak od toga da dobije dozvolu Uprave za hranu i lekove (SAD), kako bi započela distribuciju vakcina.

Analitičari banke Morgan Stanley kažu da bi samo Fajzer (SAD) u 2021. mogao da zaradi 19 milijardi dolara, mimo 975 miliona dolara iz ove godine. Taj prihod se deli s partnerom iz Nemačke, Biontekom. Analitičari idu i korak dalje, fokusiraju se na 2022. i 2023. godinu, kada bi gigant mogao da ostvari još 9,3 mlrd USD prihoda.

To je neki rok do kojeg bi većinsko globalno stanovništvo trebalo da bude vakcinisano.

Moderna, korona virus vakcina Foto: Tanjug/AP

Akcija Bionteka skočila 300 odsto

Ovo je vrlo zanimljivo: dve kompanije koje rade na istoj vakcini, dakle, beleže isti uspeh, ali američkom divu (Fajzer) deonice porastu svega 12 odsto, dok nemački gigant beleži skok akcije za čak 300 procenata. To je dovelo do toga da Biontekova tržišna kapitalizacija bude skoro 30 mlrd dolara.

Moderna već sada vredi oko 62 milijarde dolara, a njena akcija je skočila za neverovatnih 700%. Iz Morgan Stanley-ja kažu da je bar polovina te kapitalizacije vezana za vakcinu protiv kovida-19. I Goldman Sachs daje lepu sliku budućnosti za Modernu, sa prognozom da će u 2021. prihodovati 13,2 milijarde dolara od prodaje vakcine.

To su, zaista, frapantne brojke za kompaniju koja je u 2019. imala "samo" 60 miliona dolara prihoda, i nikada pre nije licencirala neki svoj proizvod. "To je epska priča. Istorijsko postignuće u razvoju leka. Stvaranje nove tehnologije u tako mladoj firmi, koja će biti spremna baš u trenutku najgore pandemije u poslednjih sto godina, teško je i zamisliti", rekao je Alan Kar, analitičar.

Ipak, ove cifre nisu prošle nezapaženo širom planete. To su uglavnom kritike vezane za "profitiranje u vreme kada milioni ljudi umiru ili obolevaju od korone". Konkurenti ove tri kompanije, "Johnson&Johnson" i "AstraZeneca", s druge strane, obećali su da će njihove vakcine biti prodavane na neprofitnoj osnovi.

Iako Fajzer nije primio novac iz inicijative Trampove administracije za vakcine, savezna vlada je pristala da plati 1,95 milijardi dolara za prvih 100 miliona doza. Moderna je kapital za razvoj vakcina potražila na tržištu kapitala, prikupivši 1,3 milijarde dolara kroz prodaju deonica, ali je deo para dobila i od američkih vlasti.

Video: Kisić o prvenstvu prilikom vakcinacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    16. decembar 2020 | 18:33

    Sada je mnogo jasnije kada vidimo cifru i ko ima najveću korist od virusa. Opet zapadne čike iz senke nastavljaju uništavanjem čovečanstva dok se bogate na tudjim nesrećama

  • Verica

    16. decembar 2020 | 18:17

    Da,da, od vakcine koristi ima najviše proizvodjač. Nije ni čudo što koriste sva moguća i nemoguća sredstva za prodaju i što sklanjaju s puta one koji govore o njihovoj štetnosti. Velike su pare u pitanju, vrednije od ljudskih života.

  • Boža zemunac

    16. decembar 2020 | 17:57

    Od mene neće dobiti ni kinte.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>