• 1

Gotov gasovod Balkanski tok: U toku su pripreme za puštanje u rad, a evo kada gas kreće ka Srbiji

Ovaj cevovod je produžetak gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske

  • 1
gas, gasovod Foto: Unsplash

Izgradnja gasovoda Balkanski tok je završena i u toku su pripreme za njegovo puštanje u rad, izveštava danas bugarski list Trud, pozivajući se na kompaniju Bulgartransgaz, nosioca projekta.

Trenutno je u toku proces tehničkog prijema i dobijanja dozvole za rad od nadležnih državnih organa, kako bi Balkanski tok i zvanično postao operativan, prenosi ahencija Tas s.

Ovaj cevovod je produžetak gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske, kojim se, kako piše u zvaničnim dokumentima, proširuje infrastruktura za transport ruskog gasa.

Gasovod Turski tok, koji je pušten u rad 8. januara ove godine, proteže se od Rusije preko Crnog mora do Turske, račvajući se dalje kopnenim putem do granica sa susednim zemljama - Srbijom i Grčkom.

Gas se ovim cevovodom već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. Isporuke gasa Srbiji i Mađarskoj krenuće po završetku gradnje celokupne infrastrukture. Dužina bugarskog kraka gasovoda iznosi 474 kilometra.

Nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pitanje o zahtevima Srbiji za gasnu diverzifikaciju, rekao da će se Srbija ponašati domaćinski i u skladu sa svojim interesima.

- Mi smo gradili svoj gasovod, nemamo nikakav problem sa ruskim gasom. Da odustanemo od kupovine ruskog gasa i kažemo narodu sad ćete da platiti reket pa da imamo skuplji gas, nisam spreman na to. Mi gradimo svoj gasovod, neće valjda neko da nam zabrani da trpamo cevi u našu zemlju. A da plaćam reket bilo kome u svetu neću dok sam živ. Da dozvolim ponižavanje zemlje da kupuje duplo skuplji gas ne pada mi na pamet. Do kraja godine ćemo da otvorimo naš gasovod - rekao je Vučić.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DaP

    17. decembar 2020 | 12:34

    👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>