• 3

Ideja koja je oduševila Bila Gejtsa i Džefa Bezosa: Ulažu u avione koji će leteti na vodonik

Kompanija namerava da komercijalizuje svoju tehnologiju već 2023. godine

  • 3
Avion Foto: Pixabay.com

Kalifornijski startap koji je obećao da će ostvariti let bez emisije ugljendioksida upravo je dobio snažan vetar u leđa. ZeroAvia, kompanija koja razvija tehnologiju za pogon aviona na bazi vodonika, objavila je kako je prikupila 21,4 miliona dolara investicija od ulagača kao što su Amazon, Šel i Brejkthru Enerdži Venčurs, kompanija koju je 2015. godine osnovao Bil Gejts.

- Vreme je da se avio industrija udalji od fosilnih goriva, a jedini smislen put ka tome je korišćenje vodonika - rekao je direktor Val Miftakov.

Vazduhoplovne kompanije suočavaju se sa sve većim pritiskom da se pozabave naglim porastom emisije štetnih gasova koji doprinose globalnom zagrevanju i klimatskim katastrofama. Vodonikovo gorivo smatra se ključnim za dekarbonizaciju vaydušnog prometa jer ima potencijal za smanjenje emisije ugljendioksida u i do 50 posto, piše CNN.

ZeroAvia je u letos obavila prvi komercijalni let na pogon na vodonik, kad je avion sa šest mesta poleteo iz istraživačkog i razvojnog centra u Engleskoj i leteo 10 do 15 minuta pre sletanja. U sledeća tri meseca ZeroAvia očekuje let od oko 400 kilometara, što je udaljenost od Londona do Pariza.

Kompanija namerava da komercijalizuje svoju tehnologiju već 2023. godine, letovima i do 700 kilometara, avionima sa do 20 mesta, koji se obično koriste u regionalnom prometu i u prevozu tereta. U sledećih 10 godina planirani su letovi do 1.500 kilometara sa avionima od najmanje 100 putničkih mesta.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>