• 1
 ≫ 

Direktor Majkrosofta: Onlajn sastanci umaraju zaposlene, zato im nudimo novo iskustvo

 ≫ 

"Together Mode" smešta učesnike video poziva u virtuelni prostor, poput sale za koncerte/sastanke ili kafića, kako bi stvorio kancelarijsku atmosferu. Satija Nadela kaže da rad od kuće nekad deluje kao da "spavate na poslu"

  • 1
Satya Nadella Satja Nadela

Foto: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Amerikanac indijskog porekla, Satija Nadela (53), nasledio je Stiva Balmera 2014. godine na mestu izvršnog direktora multinacionalne kompanije Majkrosoft (Microsoft Corp.).

Ovaj div je s početkom pandemije odmah usvojio rad od kuće, kao konvencionalni način rada koliko je to moguće, jer drugih opcija nije bilo. Virus je tutnjao Amerikom, kao i sada.

Ali, Nadela je ubrzo shvatio mane takvog rada, i istakao da čovek lako "upadne u zamku", ako predugo na posećuje kancelariju. 

- Onlajn sastanci mogu umoriti zaposlene, a rad od kuće im otežava prelazak "iz poslovnog raspoloženja u privatno" - istakao je ovaj Amerikanac, i dodao: "Kada radite od kuće, ponekad vam se čini kao da spavate na poslu".

Kaže da su se razne studije bavile time koliko video sastanak zahteva energije, te je zaposleni već posle 30 minuta od prvog videa ujutru - umoran. Pomenuo je i neke mane rada na daljinu, u odnosu na kancelariju. "Posao se ne dešava samo tokom trajanja sastanka, već i pre, odnosno posle", navodi Nadela.

laptop, posao

Foto: Pixabay

Majkrosoft ima novi proizvod koji pokušava da se pozabavi time. "Together Mode" smešta učesnike video poziva u virtuelni prostor, poput sale za koncerte/sastanke ili kafića, kako bi stvorio kancelarijsku atmosferu.

Akcije ovog diva porasle su više od 30% u 2020, jer se korporativni klijenti prijavljuju za više klaud usluga Majkrosofta, kao i za pretplate na softver, kako bi pomogli svojoj obimnoj radnoj snazi koja funkcioniše na daljinu.

Nadela kaže da ga je pandemija virusa korona naučila više o "prelazima", odnosno vremenu za posao i porodicu. Više pažnje obraća na svoj raspored i večeru s porodicom. Prvi čovek kompanije, čija je godišnja plata 2,5 miliona dolara u 2020, dodaje da će veliki problem ubuduće postati učenje, prekvalifikacija i usavršavanje.

Inače, pre samo dve godine (2018), Nadela je imao godišnju platu 1,5 miliona dolara, a 2019. ona je iznosila 2,3 miliona dolara.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>