• 4

Dok ugostitelji drže ključ u bravi, kafa iz automata se prodaje "ispod radara", bez ikakve kontrole

Vlasnici lokala u Hrvatskoj su besni jer im je onemogućeno da rade, tj. da barem služe "kafu za poneti" kroz prozor

  • 4
kafa Foto: Unsplash

Kafa se pije širom sveta, na razne načine, bilo da je domaća (kod nas: turska), filter, nes, espreso, iz kafića ili aparata, slatka ili gorča, sa šlagom, odnosno sirupom, topla/hladna.

To je jedan od najrasprostranjenijih napitaka, čak i tamo gde veći deo stanovništva ritualno konzumira čaj tokom cele godine (Britanija, Indija, Rusija). Ali, došlo je do sitnih tenzija u toj industriji.

Naime, Nacionalni stožer civilne zaštite iz Hrvatske, doneo je odluku da se zatvore ugostiteljski objekti (konkretno kafići), što je ostavilo prostora drugim objektima da, ipak, prodaju kafu, a to su: pumpe, pekare, kiosci i kompanije koje proizvode automate za kafu, piše sib.net.hr.

Time su navukli bes na sebe, jer vlasnici kafića kažu da se na taj način "obrće ogroman novac, bez plaćanja poreza i nadzora inspekcije, tj. ispod radara".

Procena je da samouslužnih aparata za kafu u Hrvatskoj ima oko 20.000. Svaki od njih dnevno može da isporuči od 100 do 200 kafa, po prosečnoj ceni od 3 kune (o,40 evra), piše ovaj portal, dok je nabavna cena 1 kuna (o,13 evra) po kafi. Prevedeno na srpsku valutu, to je oko 47, odnosno nepunih 16 dinara po nabavnoj ceni.

Dakle, za tri miliona kafa dnevno građani daju oko devet miliona kuna (1,1 milion evra), a "sav taj novac prolazi potpuno ispod poreznog radara i ostaje u rukama vlasnika aparata". Nema fiskalizacije, poreza na potrošnju i gotovo bez troška radne snage, a sirovina je uvozna.

To je naljutilo ugostitelje jer, kažu, oni uz sve higijenske standarde ne mogu da služe "kafu za poneti" kroz prozor, dok se ona iz automata nudi bez ikakve kontrole.

Video: Počeo život! Građani presrećni zbog kafića, a evo šta kažu konobari i ugostitelji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cofi

    20. decembar 2020 | 13:04

    Prodaje se i u beogradu na vodi

  • misa

    20. decembar 2020 | 13:10

    Da kod nas u gradu na benzinskim pumpama red za alkoholno piće sokove i kafu ali oni mogu posto drže stranci

  • Papilon

    20. decembar 2020 | 16:49

    Kafa u CG lokalima od 1,20-2,20€,kafa sa kafemata 0,40-0,90€.I nek se ljute ugostitelji koliko hoće

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>