• 1
 ≫ 

Novinarka je 2013. godine potrošila 10 bitkoina na suši večeru: Danas bi oni vredeli 230.000 dolara

 ≫ 

Odlučila da isproba vrednost bitkoina u stvarnom svetu

  • 1
hrana, suši Foto: Unsplash

Kašmir Hil, novinar Njujork tajmsa, 2013. godine je odlučila da napravi eksperiment i da nedelju dana živi samo od bitkoina. Za to vreme potrošila je deset "novčića" kojima je platila račun od 1.000 dolara, a ova količina potrošene kriptovalute danas bi vredela 230.000 dolara.

Bitkoin je tada postojao svega četiri godine i za njega su se zanimali skoro pa samo "tehnološki manijaci". Upravo je zato Kašmir odlučila da isproba vrednost bitkoina u stvarnom svetu, tako što je testirala kako bi izgledao život kada bi sve plaćala isključivo sa ovom kriptovalutom.

Hil je kupila nekoliko bitkoina od kojih je svaki vredeo 126 dolara u nadi da će moći da nađe mesto gde će moći da potroši svoj novi novac.

Iako je živela u San Francisku, centru tehnoloških startapa i kompanija, opcije za trošenje bitkoina su bile više nego ograničene. Koliko je bilo malo mesta na kojima primaju bitkoine najbolje pokazuje to što je Hil za vreme eksperimenta izgubila skoro tri kilograma, jer nigde nije mogla da kupi hranu, ni da plati prevoz. Takođe, sve vreme je čeznula za kafom, jer nijedan kafić nije primao bitkoine.

Poslednji dan eksperimenta odlučila je da proslavi organizovanjem večere za 15 stranaca u suši restoranu, jednom od retkih koji su primali tokene. Pozvala je ljude preko društvenih mreža i odazvalo se čak 60 ljudi koje je opisala kao je jednu živopisnu grupu.

bitkoin Potrošila je 10 bitkoina, Foto: Unsplash

Račun za večeru iznosio je 957 dolara, a platila ga je sa 10 bitkoina.

- Tada sam osećala krivicu što sam vlasniku restorana dala 1.000 dolara u bitkoinima, jer je u to vreme još bilo nejasno da li oni išta vrede - kaže ona.

Danas, sedam godina kasnije, ova količina bitkoina vredela bi 230.000 dolara, što znači da je, po današnjem kursu, toliko platila večeru u restoranu.

Vlasnik restorana i njegova žena više nisu u biznisu sa hranom, delimično i zbog toga što su vlasnici 41 bitkoina, ili 902.000 dolara, koliko danas vredi.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>