• 1
 ≫ 

Otvorena vrata Ministarstva: Najlakši put za krečenje škola, obnovu igrališta, put ili kanalizaciju

 ≫ 

"Ideja je da se lokalne samouprave obraćaju Ministarstvu kada je teško i kada su iscrpeli sva sredstva i sve mogućnosti ili kada im je potrebna pomoć"

  • 1
Foto: MDULS

Foto: MDULS

Vreme je besparice i brojne lokalne samouprave, opštine i gradovi širom Srbije kubure sa sredstvima za obnovu škola, domova kultura, dečjih igrališta, ali postoji jedno mesto gde sigurno mogu da očekuju pomoć. Svakog četvrtka, od 14 do 19 časova, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović otvarala je vrata svoje kancelarije za predstavnike lokalnih samouprava i dala im priliku da iznesu svoje probleme i projekte.

Ovog četvrtka, svoju priliku iskoristili su čelnici lokalnih vlasti Sremskih Karlovaca, Šida, Кule, Šapca, Кnjaževca, Rače, koji su u razgovoru sa ministarkom Obradović izneli neke od aktuelnih problema svojih gradova.

- Otvorili smo vrata Ministarstva za predstavnike lokalnih samouprava, da bi preskočili birokratsko slanje dopisa i ubrzali komunikaciju u cilju unapređenja uslova života koje lokalne samouprave pružaju svojim građanima. Sredstva kojima raspolaže Ministarstvo nisu velika, ali su u današnjim okolnostima, kada se vodi borba protiv pandemije korone i kada su građani suočeni sa ekonomskom krizom, ona su dovoljna da se okreči neki bioskop, renovira fasada muzeja, nabavi oprema za video nadzor u ulicama oko škola - navela je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Po svim izvorima finansiranja za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredeljena su sredstva u iznosu od oko dve i po milijarde dinara za 2021. godinu. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je istakla da je 460 miliona dinara namenjeno za budžetski fond koji pomaže lokalnim samoupravama.

- Bez obzira ko je na vlasti na lokali, građani i njihovi izabrani predstavnici, predsednici opština, moraju da vide u nama instituciju kojoj se prvoj obraćaju za pomoć. Mi želimo da budemo roditeljska kuća, utočište, koja će da bude na njihovom raspolaganju svim svojim kadrovskim potencijalom i nažalost ograničenim budžetskim sredstvima - zaključila je ministarka Obradović. Kako je objasnila, ideja je da se lokalne samouprave obraćaju Ministarstvu kada je teško i kada su iscrpeli sva sredstva i sve mogućnosti ili kada im je potrebna pomoć pri realizaciji projekata sa drugim ministarstvima ili međunarodnim institucijama.

Redovni susreti sa čelnicima lokalnih vlasti predstavljaju nov mehanizam rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i održavaće se jednom nedeljno, svakog četvrtka, od 14 do 19 časova.

Video: Prvi put smo izdvojili sredstva za mlade poljoprivrednike i nova gazdinstva

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cule

    17. decembar 2020 | 19:34

    To nije posao ovog ministarstva Marija pravi cirkus i opstinski odbor od drzavnog organa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>