• 17

Završena prodaja Komercijalne banke: U istoriju odlazi i ime

Skoro 400 miliona evra u budžet

  • 17
Komercijalna banka, NLB banka Ilustracija: Nikola Jovanović

 Narodna banka Srbije (NBS) dala je saglasnost slovenačkom NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se stekli uslovi za realizaciju preuzimanja Komercijalne banke, rečeno je u centralnoj banci Srbije.

Postupak po ovom zahtevu Nove Ljubljanske banke d.d. za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra 2020. godine.

U NBS objašnjavaju da je postupak okončan donošenjem Rešenja NBS, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto, odnosno više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Preuzimanje Komercijalne banke, kako kažu, podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama Banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Pri tome je, dodaju, rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati - do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.

Što se tiče razrešenja postojećih članova Upravnog odbora banke i donetih odluka Skupštine o njihovom razrešenju, u NBS navode da oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova. Kako navode u NBS, ti uslovi se, između ostalog, odnose na realizaciju transakcije promene vlasništva u banci, odnosno na njeno preuzimanje od njenih novih akcionara.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je rekao da očekuje da će do kraja godine biti završena transakcija za Komercijalnu banku i da u budžet bude uplaćeno 395 miliona evra.

Poslednji korak pred predaju

Na vanrednoj sednici skupštine akcionara Komercijalne banke 11. decembra smenjen je Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi. Razrešena je dosadašnja predsednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Kneževic i Zoran Jović.

Novi predsednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Ðuričin, objavljeno je na sajtu Komercijalne banke.

Početkom decembra je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke za prezumanje Komercijalne banke koja je dostavljena Narodnoj banci Srbije. Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona evra. Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    17. decembar 2020 | 23:16

    Sada smo drzava bez i jedne svoje banke. Cestitamo nam

  • Srecko

    17. decembar 2020 | 23:13

    Sve rasprodaste! :(

  • Renatita

    18. decembar 2020 | 01:42

    Pa da li je moguce da su nam sve banke strane, ovo je bolesno stvarno,sta ce vise da rasprodaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>