• 0
 ≫ 

Radnik Amazona mora da ide na posao više od 2 meseca, kako bi zaradio ono što Bezos "uzme" u sekundi

 ≫ 

Ovaj izraz se sada u žargonu koristi za sve slabo plaćene poslove, gde se od radnika traži mali broj veština, a ne nudi se mogućnost napredovanja. Takav je slučaj s onima koji rade u Mekdonalds restoranima

  • 0
Amazon, Nemačka, logo, skladište

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni u Amazonovim skladištima širom sveta, a posebno u SAD, već duže vreme se žale na uslove rada: male satnice, tempo, manjak zaštitne opreme za vreme pandemije itd.

Zbog toga su u više navrata ispred kuće Džefa Bezosa, osnivača ove kompanije, postavljali giljotinu, i apelovali na visok procenat zaraženih kovidom-19 u magacinima.

Blumberg ovih dana piše da je najveći svetski e-trgovac karijeru srednje klase, zaposlene u magacinu, pretvorio u "McJob", a to tačno znači da rade za mizerne plate, bez beneficija, i mogućnosti za napredovanje.

Ipak, uprkos enormnom broju zaposlenih - samo tokom pandemije, gigant je zaposlio dodatnih 100.000 radne snage - svuda su oglasi za posao u skladištu.

U njima Amazon obećava brzi početak, sa satnicom od 15 dolara, i zdravstveno osiguranje. Govore kako nema "boljeg mesta za rad od ove kompanije", ali je realnost malo drugačija.

Bez obzira što njome upravlja najbogatiji čovek na svetu, s neto bogatstvom od 187,7 milijardi dolara, uslovi za radnike su prilično loši, mnogi su dali otkaz, iako nisu imali alternativu, jer nisu mogli da podnesu tempo rada.

Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Profimedia/Andrej Sokolow / Newscom

"Ovo je ropstvo, njegova (Bezosova) pohlepa nas ubija", pisalo je na transparentima koje su radnici nosili početkom oktobra, dok su marširali do velelepne vile čelnika Amazona.

Ovaj div je jedan od retkih koji je profitirao tokom aktuelne krize, a bez obzira na to, radnicima je ostala ista stanica. Takođe, već je uveliko krenula "praznična euforija", pa posla imaju više nego ikad, posebno imajući u vidu da ljudi manje obilaze radnje, a više kupuju onlajn.

Podsećamo, jedna Amazonova radnica je ispričala svoje iskustvo rada u kompaniji: jednom nedeljno je radila tri dvanaestočasovne smene, u njujorškom skladištu JFK8. Njen posao bio je da prekontroliše i skenira 1.800 paketa u satu, odnosno 30 u jednom minutu.

Blumberg zapaža da je Bezos samo u 2020. uvećao svoje bogatstvo za čak 65 odsto, dok većina njegovih radnika jedva sastavlja kraj s krajem i sve teže plaća račune. To je potvrdilo 42 radnika iz 20 saveznih država SAD.

Slično je i u Velikoj Britaniji, piše Independent. "Trades Union Congress" iz Londona kaže da jednom prosečnom zaposlenom u magacinu Amazona treba više od osam nedelja (293 sata) da zaradi ono što Bezos "uzme" u sekundi. Prošle godine, trebalo im je pet nedelja da dostignu taj nivo. Dakle, cifra je porasla skoro duplo.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>