• 0

Treća velika tužba za Gugl: "Novčane kazne ne pomažu, to je kao da šutirate gorilu u potkolenicu"

Protiv ove gigantske tehnološke kompanije ustalo je 38 američkih saveznih država

  • 0
Google, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Juče je usledila treća velika tužba za kompaniju Gugl (Google), u roku od samo dva meseca, jer se čak 38 američkih saveznih država pobunilo protiv tržišne dominacije ove kompanije.

Gugl je optužen za zloupotrebu tržišne moći, u nastojanju da svoj pretraživač učini dominantnim svuda, a ne samo na telefonima. Dakle, u automobilima, televizorima i zvučnicima.

Tužba je podignuta protiv matične kompanije Alfabet, a ovaj pritisak ne prati samo njih, već i druge tehnološke divove kao što su Fejsbuk (društvena mreža) i Amazon (e-trgovac). Navodi se da oni koriste svoju poziciju, kako bi na tržištu porazili manje rivale, u trci za profitom.

Tužioci od suda traže da Gugl proglasi krivim, za kršenje zakona protiv formiranja konglomerata, i da naredi poništavanje svih sporazuma ili drugih ponašanja - za koja se smatra da su isključiva. Pominjala se prodaja imovine, a države nisu tražile novčane kazne, jer to ovim divovima ništa ne znači.

- Novčane kazne su poput šutiranja gorile u potkolenicu. Srećom, imamo lekove koji su mnogo šireg obima - rekao je državni tužilac Nebraske, Dag Piterson.

Gugl se branio time da je "konkurencija u pretrazi teška, rekavši da su među njegovim rivalima TripAdvisor i Expedia Group, i da su sve promene koje je doneo u korist potrošača".

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>