• 4

Televizore, nameštaj i odeću prodaju na licitacijama u bescenje, a ovo je način da dođete do njih

U pitanju su stvari građana koji kasne u otplati kredita

  • 4
stari televizor, tv

Foto: Pixabay

Dok je u svetu potpuno normalno posećivati licitacije i kupovati imovinu dužnika, u Srbiji je ovaj vid sticanja stvari, bile one pokretne ili nepokretne, i dalje tabu.

Kod nas se svakog svakog dana održava bar jedna licitacija na kojoj se prodaju kuće, stanovi, vozila, ali i sve ostale sitne pokretnosti, poput televizora, kreveta, ormara, komoda, pa čak i sitnijih poput pegli i knjiga. U pitanju su stvari građana koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke, a čija je imovina zaplenjena i ponuđena po nižim cenama kako bi se dugna ovaj način otplatio.

Tako na oglasima koji se redovno objavljuju na portal Doboš mogu da se vide sve licitacije, sa detaljima o stvarima koje su stavljene na prodaju, od mesta na kom se licitacija održava, pa do detaljnog opisa stvari koje su date na prodaju.

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala, ali samo ako je dužniku neophodno za život.

aukcija

Licitacije su javne, Foto: Pixabay

Trenutno na oglasima može da se nađe mikrotalasna rerna po ceni od 3.000 dinara, televizor iz 1991. godine po ceni od 2.000 dinara, komplet od 8 jastuka o ceni od 7.200 dinara, ormar sa tri dupla krila za 6.000 dinara, šporet od 3.500 i još mnogo toga i cd plejer od 2.000 dinara.

Takođe, za 19.200 dinara može da se uzme komplet stvari koje čine kredenac, televizor, trpezarisjki sto sa pet stolica, dvosed i ženski bicikl.

A ako je nekome nešto potrebno od onoga što se nudi, može to da kupi samo putem javnog nadmetanja.

- Kao zainteresovano lice imate pravo da pre datuma održavanja javne prodaje razgledate nepokretnost, odnosno drugi predmet koji želite da kupite, kako biste se uverili da li stvarno stanje predmeta odgovara opisu iz sudske dokumentacije – objašnjavaju na portalu Doboš.

Razledanje predmeta je dobra prilika da se zainteresovani na licu mesta još jednom podrobno raspitaju o samom predmetu i samim uslovima prodaje.

Rukovanje, muška i ženska ruka

Najbolja ponuda pobeđuje, Foto: Shutterstock

- Kako bi se smanjila mogućnost da se prilikom licitiranja na javnom nadmetanju pojave lica koja nisu zaista zainteresovana za kupovinu, Zakonom je propisano da učesnici u javnom nadmetanju moraju položiti određeni novčani iznos na ime jemstva. Jemstvo iznosi jednu desetinu utvrđene vrednosti predmeta – objašnjavaju.

Ali, bez brige, ukoliko vaša ponuda na javnom nadmetanju ne bude prihvaćena, jemstvo će Vam u celosti biti vraćeno odmah po zaključenju javnog nadmetanja.

Na prvom ročištu za prodaju predmet se ne može prodati ispod procenjene vrednosti,ali već na sledećem mu vrednost pada za oko 30 odsto.

Ako najmanje jedan učesnik u licitaciji prihvati objavljenu cenu, tada počinje licitacija, pa se nakon nje objavljuje sledeća ponuda koja je viša, i to najviše za pet procenata od prethodne, I tako sve dok poslednja ponuđena cena ostane neprihvaćena.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soki

    24. decembar 2020 | 20:07

    Oteto-prokleto.

  • Dr Anja

    24. decembar 2020 | 22:04

    Kod nas ovaj oblik kupovine nije niti ce zaživeti.Mi SRBI se držimo one narodne OTETO-PROKLETO!!!

  • C.....

    24. decembar 2020 | 19:59

    Televizor iz 1991 za 2000. Pa ne bi ga ni na poklon koje gluposti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>