• 0

Onlajn ipak nije nadjačao tradicionalnu kupovinu: Novembarski karantin im "došao glave"

Cene odeće i obuće su zabeležile najveći pad u poslednjih deset godina

  • 0
šoping

Foto: Unsplash

Mnoge zemlje Evrope su tokom čitavog novembra imale (delimični) karantin, koji je trajao do 1. ili 2. decembra, a onda je ovih dana opet došlo do pooštravanja mera, u susret praznicima.

Očekuju se veće gužve i kupovine pred katolički Božić i Novu godinu, a Velika Britanija sada plaća ceh prošlomesečnog lokdauna. Maloprodaja je oštro pala, usled četiri nedelje ograničenog funkcionisanja u Engleskoj, kada su bile zatvorene prodavnice neesencijalne robe.

Promet u trgovini na malo pao je u novembru za 3,8 odsto, nakon oktobarskog rasta od 1,3%, što je najveći pad od aprila, kada su prvi put uvedene restriktivne mere zbog pandemije.

Na godišnjem nivou, rast trgovine na malo se prošlog meseca prepolovio na 2,4 odsto sa nivoa od 5,8 procenata, saopštio je britanski Nacionalni zavod za statistiku. Taj segment je, inače, bio jedan od svetlih primera u britanskoj ekonomiji, ali sada Banka Engleska procenjuje da je uticao na pad BDP-a za više od 11% u 2020.

Ipak, maloprodaja bi mogla da se oporavi uskoro, jer britanski potrošači pozitivno reaguju na vesti o vakcini. Podsećamo, ta zemlja je prva počela da primenjuje Fajzer/Biontek vakcinu, i to 8. decembra.

Slika maloprodajnog sektora, međutim, prilično je šarolika. Kao što je očekivano, onlajn prodaja cveta, supermarketi takođe dobro posluju jer trguju s esencijalnim potrepštinama, ali su butici u problemu, naročito oni koji se nalaze u glavnim ulicama.

Cene odeće i obuće su zabeležile najveći pad u poslednjih deset godina, delom i zbog velikih popusta na "Crni petak". Britanska centralna banka procenjuje da će ekonomija u celini zabeležiti pad malo iznad 1,0 odsto, u poslednjem kvartalu 2020. Takođe, čeka je sporiji rast u 2021. godini.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>