• 2

24 kompanije iz ove susedne zemlje uložiće u Srbiju 130 miliona evra

Tokom sastanka, dodaje, bilo je reči i o energetici

  • 2
budžet, biznis, investicije

Foto: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da će 24 mađarske kompanije u narednom periodu u Srbiji uložiti 130 miliona evra i dodao da taj novac neće otići samo u Vojvodinu, već i južno od Save i Dunava.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti, Selaković je zahvalio Mađarskoj što daje impuls svojim kompanijama da ulažu na srpskom tržištu i istakao da će to još dodatno ojačati privrednu saradnju dve zemlje.

Posebnu zahvalnost šef srpske diplomatije uputio je Mađarskoj zbog podrške našoj zemlji u evropskim integracijama i naglasio da se danas glas Srbije, preko Mađarske, u Briselu mnogo jače čuje nego ranije.

- Kada jednoga dana Srbija i formalno postane deo evropske porodice, kao što istorijski jeste, jednu od najvećih zahvalnosti za to Srbija će dugovati upravo Mađarskoj - podvukao je Selaković.

Istakao je da je ta podrška vidljiva na svim nivoima vlasti, od mađarskog predsednika, preko premijera Viktora Orbana, ali i svih ministara u Vladi Mađarske.

Selaković je kazao i da je njegova poseta Mađarskoj prva poseta jednoj susednoj zemlji, sa kojom je, ističe, Srbija u prethodnom periodu od dobrosusedskih izgradila prijateljske odnose.

- Današnji sastanak je prilika da utvrdimo te prijateljske odnose i da razgovaramo o onome što nas vezuje i što još nas još više može vezati - rekao je Selaković.

Nikola Selaković

Nikola Selaković, Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Tokom sastanka, dodaje, bilo je reči o energetici i potrebi Mađarske i Srbije da se kvalitetnije snabdevaju gasom.

Selaković je podsetio da je Srbija završila izgradnju svog dela gasovoda od bugarske do mađarske granice i izrazio nadu da će Mađarska za dve godine, kada izgradi svoj deo gasovoda, dobijati gas iz Truskog toka.

- Tako ćemo učiniti naše privrede sigurnijim i bolje ih snabdeti gasom, a to će uticati i na zaštitu životne sredine - rekao je Selaković.

Poručio je da gas nema nacionalnost, već cenu, i naglasio da će Srbija kupovati onaj gas koji ima najnižu cenu, ali i koji najlakše može doći do naših domaćinstava.

Tema razgovora, dodaje Selaković, bila je infrastrukura, tačnije izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, ističe, trebalo da dopirnese boljem protoku robe, većoj konkurentosti, ali i učestalija, sigurna i brza putovanja za turiste.

- Uvereni smo da epidemija neće večito trajati i da će se Srbi i Mađari posećivati, da će Mađari dolaziti u Beograd i Novi Sad, ali i južnije od srpske prestonice - rekao je Selaković.

Srpski ministar zahvalio je Mađarskoj i na pomoći koju je Srbiji pružala u vreme pandmije virusa korona, što je, ističe, još jedan u nizu primera prijateljske i dobre međusobne saradnje.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    Kad ce neka kompanija srpska otvoriti neko preduzece u susednim drzavama, npr. u Hrvatskoj na Baniji, Kordunu i td, da se zaposli ono srpske sirotinje koja tamo zivi

    1
    1

    Podelite komentar