• 20

Neviđeni prizor pred Svetog Nikolu: Ispred ribarnica nema redova, a riba se kupuje na komad

Slava Sveti Nikola pada u vreme Božićnog posta i zato je po pravilu posna

  • 20
Manja prodaja ribe, ribarnica, Sveti Nikola,  Čačak

Foto: Rina.rs

Srbija sutra slavi jednu od svojih najmasovnijih slava, Svetog Nikolu, ali za razliku od prethodnih godina ispred čačanskih ribarnica nema dugih redova, niti nestrpljivih kupaca.

U doba korone krsne slave proslavljaju se samo u krugu porodice, a većina domaćina u strahu za svoje i zdravlje drugih, poštuje propisane epidemiološke mere.

- Ove godine prvi put kupujem ribu na komad, a ranije je to bilo na destine kilograma. Sada ćemo proslaviti u krugu porodice jer tako je najsigurnije. Ne želim da dođem u situaciju da se neko u mojoj kući zarazi i, ne daj Bože, završi u bolnici. Biće slava i okupljanja i nakon korone - izjavio je Čačanin Dušan Kovačević.

U ribarnicama ponuda je standardna, ali je manje novca u kasi kod većine trgovaca. I dalje su najtraženiji šaran, pastrmka i smuđ, ali ima i morske ribe.

- Nekad se u redu za ribu čekalo i nekoliko sati, a ove godine je malo drugačija situacija. U proseku su domaćini uzimali oko 50 kilograma, a za Svetog Nikolu se prodavalo čak i preko tonu ribe, sada je to deset puta manje. Korona je uticala na sve, pa tako i na naš posao. Ali, nadamo se da će konačno i ovo proći - kaže Zoran Zornić, prodavac ribe na čačanskoj pijaci.

Slava Sveti Nikola pada u vreme Božićnog posta i zato je ona po pravilu posna. Osim ribe, koja je glavni specijalitet na slavskoj trpezi, u prodaji se nalazi i veliki broj drugih posnih jela, međutim, i njihova prodaja ove godine dosta je manja.

Video: Lončar: Biće dana za slavlje, a slave ove godine obeležite sa ukućanima

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    18. decembar 2020 | 11:50

    Ljudi koji imaju ribarnice bukvalno zive od Velikog Petka, Badnjeg dana i Sv. Nikole. Sad ce trebati i njima pomoc drzave...

  • Mirko

    18. decembar 2020 | 11:51

    Malo preteraste sa ovim da su domaćini ranije uzimali po 50 kilograma ribe, a potpuno je normalno da je prodaja manja, pošto i gostiju na slavama neće biti.

  • Istina boli...

    18. decembar 2020 | 11:22

    Zlatno doba...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>