• 4

Putin ne želi da njegov narod sastavlja kraj s krajem: Naredio i hitno suzbijanje cena hrane

Plan je da do 2030. u Rusiji bude upola manje siromašnog stanovništva, tj. onih koji žive ispod nivoa egzistencije

  • 4
rusija, babuške Foto: Unsplash

- Cilj smanjenja broja Rusa sa prihodima ispod nivoa egzistencije, sa 13,5 na 6,5 procenata do 2030. godine, jeste ambiciozan, ali i realan - smatra ruski predsednik Vladimir Putin.

"Loše je, naravno, što će ostati 6,5 procenata, ali moramo poći od stvarnosti. Mislim da je ovo realno. Cilj je ambiciozan, ali može se postići", dodao je on, tokom svoje godišnje konferencije za štampu, održane juče.

Predsednik Rusije je podsetio da je 2000. godine oko 29 odsto stanovništva živelo ispod granice siromaštva. Navodi da je ta zemlja 2017. dostigla nivo od oko 12,3% onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Taj broj je, kako kaže Putin, sada porastao na 13,5 procenata zbog korona krize.

- To je, naravno, mnogo, oko 20 miliona ljudi - dodao je. Prema aktuelnim podacima, Rusija ima blizu 146 miliona stanovnika. Putin se osvrnuo i na rast cena hrane u zemlji. Kaže da su one uvećane, zbog rasta cena hrane u celom svetu.

Prema njegovim rečima, domaći proizvođači su počeli da povećavaju lokalne cene kako bi dostigli globalne, što je, ocenjuje predsednik Rusije, potpuno neprihvatljivo.

Primetio je da je vlada brzo reagovala na njegovo naređenje da se stabilizuje situacija. Putin je prošle nedelje zatražio rešavanje pitanja rasta cena osnovnih proizvoda. Nakon toga, premijer Mihail Mišustin naredio je vladi da izradi listu hitnih mera za suzbijanje povećanja cena hrane.

Video: Vladimir Vladimirovič Putin i svi sportovi kojima se bavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>