• 0

NBS: Gruba neistina da je "ispalo" 80 odsto dužnika. Većina ispunjava uslove za nove olakšice

One koji šire neistine pozivamo da čitaju propise pažljivo, kažu u NBS

  • 0
kredit, novac, pare, vreme, rokovi, banka, pozajmica

Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije saopštila je danas da 93 posto dužnika ispunjava uslov za dobijanje olakšica za otplatu kredita, demantujući tvrdnje iznete u jednom mediju da je zbog kašnjenja sa izmirivanjem obaveza iz ove procedure ispalo čak 80 procenata dužnika.

- Gruba je neistina da je uslov za primenu mera za olakšanu otplatu kredita da dužnici nisu imali nikakvo kašnjenje. Odlukom NBS o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije kovid-19 propisano je da samo oni dužnici koji su stekli status neizmirenja obaveza pre pandemije ne mogu da podnesu zahtev za olakšice, a to su samo oni koji su pre pandemije kasnili sa izmirenjem obaveza duže od 90 dana - navode iz centralne banke.

Sve to, kako ističu, piše u drugom propisu kojim je uređena adekvatnost kapitala i koji su banke takođe obavezne da primenjuju. Nikakvih naknadnih izmena Odluke nije bilo, naglašava NBS i dodaje da "iznošenje takvih lažnih tvrdnji u javnosti može da se kvalifikuje kao ozbiljno krivično delo".

- One koji šire ovakve neistine pozivamo da čitaju propise pažljivo, a ne na preskok, i da ne uzbunjuju javnost zbog manjka svoje koncentracije. Prema tome, na osnovu zvaničnih podataka NBS više od 93 posto dužnika ispunjava taj uslov za odobravanje olakšica i za njih je obavezna primena olakšica ukoliko ispunjavaju i druge odlukom propisane uslove - stoji u saopštenju NBS.

Dalje se napominje da bankama nije zabranjeno da ponude i odobre olakšice i svim drugim dužnicima koji ne ispunjavaju uslove iz Odluke.

U reagovanju na pogrešne interpretacije odluka NBS, u tekstu pod naslovom "Ispalo 80 posto dužnika" objavljenom u jednom dnevnom listu, iz centralne banke ističu da pravo na korišćenje olakšica imaju svi dužnici pogođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom, koji usled toga nisu u mogućnosti ili mogu imati poteškoće da izmiruju obaveze prema banci i davaocu finansijskog lizinga.

mobilna aplikacija, plaćanje racuna mobilnim telefonom, online bankarstvo  banking

Olakšice za otplatu kredita, Foto: Shutterstock

- Stvaranje odijuma javnosti prema primeni donetih mera, kroz neprimerene insinuacije sagovornika autora teksta u pogledu navodnih naknadnih izmena objavljenih odluka, o čemu nema ni govora, i pozivanje na neimenovanog bankara koji očigledno nedovoljno dobro poznaje propise NBS, predstavlja nedobronamerni pokušaj omalovažavanja rezultata NBS, donetih mera i pokušaj stvaranja zabune u javnosti, odnosno obeshrabrivanja dužnika koji ispunjavaju propisane uslove da se svojim poslovnim bankama (davaocima finansijskog lizinga) obrate sa zahtevom za korišćenje olakšica koje je Narodna banka Srbije donela - ocenjuje se u saopštenju.

NBS naglašava na kraju da je valjana informisanost dužnika od izuzetnog značaja za realizaciju mera podrške koje su usvojene radi pomoći u otplati obaveza građana i privrede, i apeluje da se objavljuju samo prethodno proverene i javno objavljene informacije Narodne banke, a da se neproverene informacije pogrešno ne interpretiraju.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke