• 6

50 odsto privrednika u Hrvatskoj očekuje bankrot

Skoro svi ispitanici smatraju da je hrvatska ekonomija slaba

  • 6
Hrvatska zastava, opadanje krive, grafika

Foto: Shutterstock

Svaki četvrti hrvatski preduzetnik, od 266 anketiranih, očekuje stečaj ako se kriza izazvana koronavirusm nastavi, a polovina njih takav scenario predviđa ako im se prihodi smanje za 10 do 30 posto.

Čak 43 posto preduzeća je u periodu krize uzrokovane kovidom-19 imalo problem s finansiranjem plata zaposlenih, pokazuje istraživanje Hrvatskog udruženja menadžera i preduzetnika (CROMA), Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) i konsultantske kuće Best Advjazori sprovredeno tokom novembra i decembra.

Situacija bi bila znatno teža bez vladinih mera za očuvanje radnih mesta u krizi, kako u Hrvatskoj tako i u Evropi, ali uz rastući optimizam nakon najave vakcine protiv kovida velik broj privrednika veruje da neće morati da otpušta radnike, prenosi portal Seebiz.

Glavni zaključci istraživanja o uticaju pandemije na mikro, mala i srednja preduzeća u Hrvatskoj pokazuju da skoro svi ispitanici smatraju da je hrvatska ekonomija slaba, i da pandemija ima veliki uticaj na smanjenje prihoda gotovo polovine preduzetnika.

Partner u agenciji Best Advajzori Vedran Antoljak napominje da mikro, mali i srednji prduzetnici čine 99 posto svih poslovnih subjekata, zapošljavaju 72 odsto radne snage i stvaraju oko 58 procenata ukupne dodane vrednosti.

- U ovoj izuzetno složenoj i neizvesnoj situaciji, mikro, mali i srednji preduzetnici su deo društva koji je najviše izložen egzistencijalnom riziku. Desetine hiljada radnih mesta je ugroženo. Stoga je potrebno kontinuirano prikupljati informacije direktno od preduzetnika i u skladu sa situacijom osmišljavati i preduzimati sve mere - na nivou firme, sektora, i Vlade - kojima se umanjuju negativni učinci pandemije - kaže Antoljak.

Dodaje da svaka firma može ovaj period smanjene poslovne aktivnosti da iskoristi za transformaciju poslovanja i prilagođavanje svog poslovnog sistema, kao i za pripremu za vreme posle krize.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>