• 8

U komšiluku od utorka ponovo skače cena goriva: Evo koliko će koštati litar kog derivata

Iz Vlade CG će u ponedeljak zvanično saopštiti cene derivata za naredne dve sedmice

  • 8
Gorivo benzin Foto: Pixabay

Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka u ponoć, u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

Predstojeće usklađivanje cena naftnih derivata u Crnoj Gori, od utorka će najverovanije doneti poskupljenje goriva od jednog do dva centa po litru, pokazuju podaci do kojih su “Vijesti” došle iz nekoliko izvora.

Projekcije za evrobenzin 98 i lož ulje pokazuju da će, prema dostupnim podacima sa međunarodnih berzi zaključno sa četvrtkom, poskupeti za dva centa po litru, a evrodizel i evrosuper benzin 95 za oko cent po litru.

To bi značilo da će od utorka cena benzina evrosuper 95 biti uvećana sa 1,13 na 1,14 evra po litru, evrosupera 98 sa 1,16 na 1,18 evra, evrodizela sa 1,02 na 1,03 eura, a lož ulja sa eura na 1,02 evra po litru.

U ove kalkulacije i očekivanja nije uračunat petak, poslednji dan trgovine na međunarodnom tržištu.

Prema očekivanjima, petak može doneti samo dodatni rast evrodizela ne za jedan nego za dva centa i to samo u slučaju da poslednjeg dana trgovine cena ovog naftnog derivata poraste 10-11 dolara po toni u odnosu na četvrtak.

Gorivo benzin Skaču cene goriva, Foto: Pixabay

Iz Vlade će u ponedeljak zvanično saopštiti cene derivata za naredne dve sedmice.

U starom sazivu izvršne vlasti taj posao je radilo bivše Ministarstvo ekonomije, a ubuduće će to raditi Ministarstvo za kapitalne investicije, kojem je dodat Direktorat za energetiku.

Evrodizel gorivo i lož ulje, u prethodnom usklađivanju 8. decembra ove godine, poskupelo je tri centa po litru, evrosuper benzin 95 dva centa, a evrosuper benzin 98 jedan cent po litru.

Kalkulacije dvosedmičnog usklađivanja državi dostavljaju domaće naftne kompanije, a proverava ih i potvrđuje resorno ministarstvo.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvoda

    19. decembar 2020 | 11:08

    I sa poskupljenjem puno jeftinije nego kod nas.Bravo najbolji smo.

  • Johan

    19. decembar 2020 | 10:45

    Opet mi čistimo tudu kucu a ne nasu

  • Mare

    19. decembar 2020 | 10:58

    Pa opet su jeftiniji nego mi! A što nepomene država koliko su bosanci i makedonci jeftiniji od nas, a kupuju i prodaju i naše gorivo ma strašno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>