• 0
 ≫ 

Zašto Mekdonalds restorani stavljaju kamere u kontejnere? Zvuči bizarno, ali imaju dobar razlog

 ≫ 

Kamere mogu da smanje količinu materijala koji se ne recikliraju

  • 0
Mekdonalds, McDonald's, McDonalds, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Od 2013. godine startap iz San Franciska, koristi kamere i veštačku inteligenciju kako bi nadgledao šta se baca u kontejnere MekDonaldsovih restorana. Ideja je da se obezbedi da kontejneri budu puni pre nego što se isprazne, kao i da se materijali koji su pogodni za reciklažu ne kontaminiraju sa ostalim đubretom.

- Otkrili smo da većina kompanija, ali i pojedinaca ima dobre namere kada je u pitanju reciklaža, ali često ne znaju pravi način da je sprovedu u delo – kaže direktorka ove firme Rejčel Krejn.

Kako bi im pomogli da se reciklažom bave kako bi trebalo, ova kompanija stavila je kamere i senzore u velike industrijske kontejnere. Kamera pravi nekoliko fotografija svaki put kada neko nešto novo baci u kontejner.

Softver tada analizira dobijene slike kako bi zaključio koliko je kontejner pun, ali i da obavesti klijenta kada je u njemu završilo nešto što ne bi smelo, piše CNN.

Gejts kaže da kamere mogu da smanje količinu materijala koji se ne recikliraju u kontejnerima za 80 odsto.

Mekdonaldsovi kontejneri u Las Vegasu pokazuju da kompanija ne radi loše na ovom polju, ali da se ipak desi s vremena na vreme da u kontejneru završi i nešto što ne bi smelo, kao što je kesa đubreta.

- Kada vidimo kasu punu đubreta u kontejneru, šaljemo obaveštenje nadležnima i upozoravamo ih da ga uklone pre nego što dođe kamion koji odnosi đubre - objašnjava Gejts.

mekdonalds

Foto: Unsplash

Osim što se zalaže za reciklažu, zanimljivo je da je Mekdonalds počeo i snažno da gura hranu biljnog porekla sa "platformom" koju naziva McPlant.

Zbog toga menja i meni, a ubaciće novi sendvič, koji će biti dostupan sledeće godine.

- U budućnosti, McPlant bi se mogao proširiti na čitav niz biljnih proizvoda, uključujući pljeskavice, zamene za piletinu i sendviče za doručak - rekoo je Ian Borden iz Meka.

Tržišta mogu usvojiti McPlant kada budu spremni i očekujemo da će neki testirati hamburger sledeće godine, saopšteno je.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>