• 0
 ≫ 

Poznati proizvođač automobila smanjio proizvodnju zbog ogromne nestašice važnih delova

 ≫ 

Nestašica će uticati na proizvodnju u kineskim, severnoameričkim i evropskim pogonima

  • 0
Volkswagen, Folksvagen, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Folksvagen je objavio da usporava proizvodnju zbog "masivne" nestašice poluprovodničkih komponenti za automobilsku elektroniku. Kako se navodi, to je posledica poremećaja tokom pandemije.

Naime, Folksvagen, proizvođač automobila sa sedištem u Volfsburgu, rekao je da su fabrike poluprovodnika preusmerile proizvodnju na potrošačku elektroniku, te nema komponenti za automobilsku industriju koja se oporavlja od poremećaja tokom pandemije, uključujući Grupu Folksvagen, ali sada nema elektronskih komponenti potrebnih za sklapanje automobila, piše u saopštenju te kompanije.

Nestašica će uticati na proizvodnju u kineskim, severnoameričkim i evropskim pogonima tokom prvog kvartala 2021. godine, saopštila je nemačka kompanija i dodala da se to odnosi na sve modele zasnovane na modularnoj platformi: folksvagene, komercijalna vozila, škode, SEAT i u ograničenoj meri na audije.

Murat Aksel, direktor kompanije Folksvagen za nabavke, rekao je da "radimo sve što je u našoj moći da smanjimo zaostatak proizvodnje i osiguramo da se što brže nastave normalne isporuke kupcima". Prodaja automobila u svetu je naglo opala tokom prvog talasa pandemije u aprilu, ali se kasnije privremeno oporavila.

Prodaja u Evropi za 11 meseci ove godine opala je za 25,5odsto u odnosu na isti period prošle godine. U septembru se prodaja vratila na rast od 3,1 odsto u odnosu na septembar 2019, ali je ponovo pala, pošto su zaoštrene mere usled ponovnog povećanja broja zaraženih širom sveta.

Tako je novembarska prodaja automobila u svetu iznosila samo 12 odsto prodaje u istom mesecu godinu dana ranije.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>