• 5

Još jedan bum u svetu kriptovaluta: Najpoznatija američka kripto kompanija izlazi na berzu

Teško je proceniti koliko će kompanija vredeti na berzi

  • 5
Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin

Foto: Pixabay

Coinbase, najpoznatija američka kripto kompanija, predala je dokumentaciju za izlazak na berzu. To je bilo i očekivano na osnovu ranijih saopštenja kompanije, piše Techcrunch.

Očekivano je da će na bezu izađi početkom naredne godine, ali još nije jasno na koji način će to učiniti. Iz njihove objave na blogu nije jasno da li će se odlučiti za inicijalnu javnu ponudu (IPO) ili za direktnu kotaciju (DPO), odnosno da li će na berzu izaći sa ili bez posrednika, piše Startit.

Na sličan način se Slack oglasio početkom 2019, bez previše informacija, ali je pre prodaje Salesforce-u, imao direktnu kotaciju.

Coinbase je prikupio veliki privatni kapital, uključujući Seriju E od 300 miliona dolara u oktobru 2018. Njegova serija D u avgustu 2017. bila je veća od 100 miliona dolara, prema podacima Crunchbase-a. Tiger Global, Andreessen Horowitz, DFJ Growth i IVP bili su predvodnici u krugovima finansiranja ove fintech kompanije.

Nije jasno koliko su porasli prihodi Coinbase-a, kao ni to koliko su bile profitabilne njegove operacije poslednjih godina. S obzirom na to teško je predvideti koliko će biti njena vrednost na bezi u poređenju s njenom sadašnjom procenom od 8 milijardi dolara.

Kompanija ovu odluku objavljuje u trenutku kada se u svetu kripto valuta dešava novi bum, s obzirom na to da je bitcoin ostvario istorijski rast, a sa sobom je povukao još nekoliko jačih valuta.

Kompanija je imala problema u predizbornoj kampanji, kada je desetine zaposlenih dalo otkaz, kada je izvršni direktor kompanije rekao da oni neće učestvovati u političkim pitanjima, koja nisu u direktnoj vezi s misijom Coinbase.

Video: Digital Pioneers: What will sustain business bring us?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lezilebovići

    19. decembar 2020 | 17:06

    Sigurna zarada za proizvođače i trgovce hardverske opreme i berzanske mešetare.. Sve ostalo su bajke...

  • Fil

    19. decembar 2020 | 17:44

    Sve je veeelikaa prevara. Dafina x 100

  • Grunf

    19. decembar 2020 | 21:00

    Ja cu ipak puzeve i nojeve da gajim.Nekako mi sigurnije!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>