• 0
 ≫ 

Procurile cene vakcina pojedinih proizvođača: Belgijska političarka ih objavila, pa izbrisala

 ≫ 

Vakcinisanje protiv covida-19 u EU počinje 27. decembra, i to u svim članicama istog dana

  • 0
Bogate zemlje već su osigurale svoje doze vakcine protiv Covida-19 Foto: Shutterstock

Nakon detaljnih ispitivanja i testiranja, u svetu postoji već nekoliko vrsta vakcina protiv korona virusa, a čini se da se svakog dana pojavljuje neka nova. Cene vakcina su tajna, ali su postale poznate javnosti kada ih je na svom tviteru objavila, pa brzo izbrisala, jedna belgijska političarka. 

Državna sekretarka za zaštitu potrošača Eva De Bliker objavila je na svom profilu na Twiteru tablicu s cenama pojedinačne doze vakcine šest proizvođača. Svoju objavu ubrzo je izbrisala, ali ne pre nego što je preneo jedan belgijski list, a potom i drugi, u prvom redu Der Spiegel.

Iz tablice se vidi da je najskuplja vakcina američke Moderne, 18 dolara po dozi. Sledeća je vakcina nemačkog BioNTeha i američkog Fajzera koje košta 12 dolara po dozi. Nemački CureVac, pod geslom “revolucija života”, svoju vakcinu nudi po ceni od 10 evra, a vakcina kompanije Džonson & Džoonson stoji 8,50 dolara po dozi.

Vakcina francuskog Sanofija, prema njenim podacima, košta 7,56 evra. Vakcina  Astra Zenece daleko je najpovoljnija s cenom od 1,78 evra po dozi.

Kako bi se osigurala dovoljna količina vakcina od početka kampanje, za skoro pola milijarde građana EU Europska komisija sklopila je po potrebama 27 zemalja članica ugovore s šest proizvođača. Pritom se vodilo računa o tome da se ne ovisi samo o jednom proizvođaču i o dinamici proizvodnje i isporuke.

Vakcinisanje protiv covida-19 u EU počinje 27. decembra, i to u svim članicama istog dana.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>