• 9

Hektari u Ovči pretvaraju se u naselje: Usvojen plan za veliki deo Palilule

Usvojen plan za Ovču

  • 9
Borča panorama Printskrin: Google Maps

Odbornici su usvojili Plan detaljne regulacije za novo naselje Ovča, opština Palilula, kao i Plan detaljne regulacije za kompleks socijalnog stanovanja u tom naselju. Doneta je i Odluka o izradi plana detaljne regulacije za Blok 32 na Novom Beogradu, kao i Izmena Odluke o izradi PDR-a „Pijace Кalenić” na opštini Vračar.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da se među planovima koji se nalaze pred odbornicima izdvaja Plan detaljne regulacije za novo naselje Ovča.

– Reč je o delu grada koji je apostrofiran kao jedan od najboljih za dalju urbanizaciju i to godinama unazad. Ovaj plan „ide u tom smeru”, obuhvata 118 hektara uz naselje Ovča, a u tom delu grada je već izgrađeno dosta infrastrukture i očekujemo da bi urbanizacija veoma brzo mogla da počne. Dobili smo pozitivna mišljenja i od vlasnika parcela, odnosno stanovnika Ovče. Trenutno su planovi i urbanistička rešenja najviše „na tapetu” političkih suparnika, a moram da kažem da su po mom mišljenju upravo planovi detaljne regulacije i ostala urbanistička rešenja osnov pravilnog razvoja grada, što se naravno reflektuje na ekonomiju. Usvajanje planova direktno je povezano sa izdavanjem građevinskih dozvola, odnosno investicijama i jasno je koliko je važno – rekao je Stojčić.

Odbornici su usvojili Odluku o dopuni odluke o komunalnom redu, Odluku o izmenama i dopunama odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanja, kao i predlog programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2021. godinu. Usvojena je i Odluka o izmenama i dopunama odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kao i Odluka o izmeni i dopuni odluke o uslovima i načinu izmirenja dugovanja za potrošnju vode korisnika priključenih na neuslovne mreže koje se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda preko priključka sa blok vodomerom.

Gradnja na području Makiškog polja van prve i druge zone vodoizvorišta

Gradski urbanista Marko Stojčić Foto: Marko Jovanović

Stojčić je pojasnio da je područje Makiškog polja još 1974. godine planirano za urbanizaciju tadašnjim Generalnim urbanističkim planom, a da je 2009. godine doneta odluka o izradi plana generalne regulacije, koji je usvojen 2015. i kojim je predviđena gradnja. Institut „Jaroslav Černi” izradio je studiju kojom je pokazao kako stoje stvari sa vodosnabdevanjem na čitavoj ovoj teritoriji i svi treba da znaju da je gradnja predviđena van prve i druge zone vodoizvorišta.

– Političko interesovanje za urbanističke planove tema je broj jedan, jer pojedini građani imaju lični interes. S druge strane, nevladine organizacije imaju stvarni interes da pomognu, dok postoje i pojedinci koji zloupotrebljavaju i jedne i druge. Nikom ne bi palo na pamet da ugrozi vodoizvorišta ili dovede u situaciju da se nešto zakomplikuje sa snabdevanjem Beograda vodom za piće. Naprotiv, traži se teritorija za proširenje prve i druge zone vodoizvorišta.Nedavno smo doneli odluku da to bude Ratno ostrvo, jer je potpuno neurbanizovano i tako će i ostati – istakao je Stojčić.

Marko Stojčić je podsetio i da je u utorak bila zakazana javna sednica, za koju su pristigle 64 primedbe, što je, kako je ocenio, mali broj za tako velik prostor. Ljudima koji se bave urbanizmom to je pokazatelj da je plan dobar, jer za mnogo manje lokacije pristiže i po 300, 400 primedbi, naveo je Stojčić.

Glavni urbanista ukazao je na značaj urbanizacije ovog dela Makiškog polja, jer tu ima i nelegalnih objekata koji ispuštaju kanalizaciju u to tlo.

– Planovi u Beogradu prave se za sve građane, za ekonomski prosperitet i bolju funkcionalnost. Zato je važno da ne bude zloupotreba. Svako od nas treba da uradi sve što je u njegovoj moći da Beograd bude jedan od najlepše uređenih gradova, barem na Balkanu – zaključio je Stojčić.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huan

    19. decembar 2020 | 19:57

    Ne zidajte vise molim vas. Za koju godinu ce biti nemoguce ziveti bile gde u Beogradu. Ulica novih nemamo ali zgrada je sve vise. U svakom delu grada se ruse kuce i prave zgrade. Bez ikakvog reda i smisla. To nece biti guzve to ce biti totalni zastoj. Metro je suludo spominjati kao resenje jer realno ni za 50god nece biti uradjeno dovoljno linija da pokrije ceo grad

  • Salvatorw

    19. decembar 2020 | 19:47

    Svi Srbi trebaju da nasele BG i okolinu u krugu do 35km i da ostatak zemlje damo drugima ko sto i jesmo kroz prodaju žemljišta,rudnog bogatstva i ostalog....!!!

  • njanja

    19. decembar 2020 | 20:27

    Pancevac jedva sad izdrzava samo vi pravite

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>