• 24

Izračunali smo kako da spojite slobodne dane i napravite prave mini odmore za praznike

Našom računicom došli smo i do mogućih 12 spojenih slobodnih dana, a da ukradete samo 5 regularnih od odmora, naravno uz potencijalni dogovor

  • 24
Nova Godina, slobodni dani, kalendar, praznik Foto: Shutterstock

Bliži nam se nova godina, i mnogi već razmišljaju o tome kako da spoje što više slobodnih dana tokom praznika. Ovo se posebno odnosi na one koji su malo ili nisu uopšte odmarali tokom prethodnih meseci. A to je i bila činjenicajer se privreda trudila da se sačuva od korone, ali neretko je veliki teret prenet baš na radnike.

Zbog toga su godišnji odmori ove godine ostali u drugom planu, pa trenutno u pojedinim kompanijama muku muče sa organizacijom slobodnih dana i zaostalih odmora, o čemu smo ranije već pisali. 

Podsetimo, građani Srbije tokom 2020. godine imali su ukupno 13 prazničnih neradnih dana.

Kako smo završili sa ovom godinom kada je reč o praznicima, mi vam dajemo određene ideje kako možete da iskombinujete dane, i da napravite sebi mini odmor. Naravno, u dogovoru sa vašim kolegama i poslodavcem.

Novogodišnja euforija ove godine nije toliko prisutna, ali svakako, zvanično - slobodni dani ostaju 1. i 2. januar, odnosno petak i subota. Iako drugi dan pada za vikend, ipak, uz malo taktike i planiranja možemo da učinimo da se ova dva dana pretvore u nekoliko slobodnih.

Prva varijanta: Prvo, i bez dana odmora, praktično imate tri slobodna dana u toj sedmici jer je 3. januar nedelja

Druga varijantaProbajte da zamolite šefa i da iskoristite dodatni dan odmora u toj nedelji, na primer baš za doček, 31. decembar kada inače mnoge firme rade kraće i daju svojim zaposlenima slobodan dan. I eto 4 cela dana.

Treća varijanta: Jednostavno da spojite celu nedelju kao nedelju odmora. Odnosno da uzmete odmor za 28, 29, 30 i 31 decembar, plus tri dana iz prve varijante koja vam sleduju. Ne zaboravite da pre tog 28, takođe ima vikend, što bi vam se spojilo.

Kada se to spoji sa dva dana koja nam daje država i sa vikendom pre - eto pravog malog odmora. Dakle, jedna od opcija je da uzemete dan odmora pa spojite sa prethodnom nedeljom (tako dobijete više od deset slobodnih dana), ili samo uzmete za tu nedelju "produženi vikend", zavisi i od vaših planova.

odmor kod kuce, pesak dnevda soba Foto: Shutterstock

Odmah zatim sledi nova nedelja i novi praznik, odnosno Božić, 7. januara koji pada ove godine u četvrtak. Ovde opet zavisi od vašeg umeća i pregovaranja i spremnosti na kompromis vašeg šefa. Pre i posle samog četvrtka nemate baš mnogo da uklopite, ali evo predloga:

Možete da uzmete 8. januar kao dan odmora, odnosno petak, spojite sa vikendom opet ste na četiri dana koja imate na raspologanju za odmaranje.

Još jedna varijanta za odmor oko Božića jeste da uzmete odmor 4, 5, 6 i 8 januara, tako da praktično, cele te nedelje budete na odmoru.

Za one ambizioznije, i koji imaju fleksibilan raspored kod poslodavca, možete da spojite slobodno od 31. januara do 11. januara, što je 12 dana odmora, a ukupno biste "ukrali" od klasičnog odmora 5 radnih dana.

Mi smo vam dali neke ideje, a to tada, sigurni smo, naći ćete svoju računicu.

Bilo da putujete za praznike ili ostajete u svom mestu, još jednom apelujemo da budete savesni, poštujete sve propisane mere i čuvate svoje, i zdravlje svojih porodica.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srpska

    21. decembar 2020 | 21:01

    cuj uzmes petak i eto sa vikendom tri dana.. hahhaha koja komedija..koji crni vikend..koja subota vikend ... naslov treba da glasi.. "kako da spojite dane u drzavnoj firmi ?"

  • Kiki

    21. decembar 2020 | 20:23

    Hajde izračunaj koli treba para za praznike pa da kažem gazdi i to da mi obezbedi.

  • Aleksa

    21. decembar 2020 | 20:43

    Aha...jeste to lepo...ali malo sutra Vecina radi 31 do 20h...1 jan. je slobodan a vec 2 jan. vecina radi u privatnom ssktoru...tako da od vase racunice nista....mozda ako deda mraz da slobodne dane..ha..ha..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>