• 6
 ≫ 

Reformi EPS-a i Srbijagasa će biti, a otkaza neće: "Bajatovića smena potencijalna"

 ≫ 

- Ako ja ne budem mogla da se borim sa aždajama, skloniću se s ovog mesta - rekla je ministarka

  • 6
Zorana Mihajlović Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

EPS i Srbijagas moraju da budu jake i moćne kompanije, odvajanje delatnosti distribucija struje i gasa trebalo je uraditi odavno, a kada se to bude dogodilo niko neće izgubiti posao, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Gostujući na TV Prva ona je rekla da će sutra biti održan sastanak radne grupe za reformu EPS, a u petak će se sastati radna grupa za reformu Srbijagasa.

- Moramo da odvojimo delatnosti i da trasport i distribucija budu izdvojeni iz ovih kompanija jer je to jedini način da budu uspešne. Za transport i distribuciju gasa sada recimo nemaju licencu jer je neko dozvoli da ne posluju po zakonu, a to mora da se menja - rekla je ona.

Na pitanje da li će insistirati na smeni direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića odgovorila je da nije pitanje da li se hoće ili ne, te da nema ličnih odnosa sa njim. Dodala je da Ministarstvo često od Srbijagasa ne dobija prave odgovore, ili uopšte ne dobija odgovore.

- O tome informišem predsednicu vlade, to je njegov odnos prema Vladi Srbije - rekla je ona i dodala da je Vlada jednoglasno donela odluku o reformi tog javnog preduzeća.

Ona je poručila svim direktorima javni preduzeća da se odluke Vlade Srbije moraju sprovoditi inače neće biti na tom mestu, ili kako je dodala ona neće biti ministarka.

Dušan Bajatović Dušan Bajatović, Foto: Tanjug/Kabinet podpredsednice Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

- Sve je potencijalno i njegova i moja smena, ako ne mogu da sprovedem reforme - rekla je ona.

Od Srbijagasa ona očekuje da pruži informaciju koje se sve investicije realizuju, kako se radi, da li su isplative. Ona je istakla da nema više vremena za čekanje na reformu Srbijagasa i dodala da Državna revizorska institucija tamo godinama ne može da uđe.

Istakla je da je šokirana da neko može da ima primanja 2,4 miliona mesečno u državnoj firmi.

- Reforma gasnog sektora Srbije je bitna zbog građana Srbije. Može da dovede samo do smanjenja cena gasa i do kvalitetnijeg gasa za građane - rekla je ona i dodala da je to preduzeće interes svih građana a kao primer navela da je Vlada preuzela 1,2 milijarde duga Srbijagasa.

Ministarka je rekla da niko ne prodaje EPS i u toj državnoj kompaniji niko neće ostati bez posla.

- EPS mora da odvoji svoje delatnosti. Distribucija godišnje pravi 250 milona evra gubitka. Izdvojićemo distribuciju a ulagati u distributivnu mrežu i u proizvodnju u EPS-u - rekla je ona.

Ocenila je i da se u EPS za proizvodnju struje troši 20 posto više uglja i da ima 20 odsto više troškova što mora da se promeni.

- Distributivne delatnost u Srbijagasu i EPS-u bi trebalo da dobije licence za rad do aprila 2021. godine. I da onda tokom godine govorimo o planovima za ulaganje kako bi napravili moderne kompanije - rekla je ona.

Kako je ocenila u EPS-u mora da se ulaže u zaštitu životne sredine jer u toj kompaniji nijedno postrojenje ne ispunjava standarde EU.

- Zdrava životna sredina traži ulaganje mnogo novca i puno vremena, EPS je za 20 godina uložio 350 miliona evra a to je malo u odnosu na prihode te kompanije. I trenutno ulaganje od 360 miliona evra je malo - rekla je ona i dodala da će to pokušati da se promeni u 2021. godine i da se uloži preko milijardu evra.

EPS I EPS-u sledi reforma, Foto: Promo

Ministarka Mihajlović je rekla da će poskupljenje električne energije od februara prosečan račun od 3.000 dinara uvećati za 251 dinara, i ocenila da se to svakako ne radi da bi se pokrili gubici EPS-a.

Kako je najavila rukovodstvu EPS predložiće mogućnost reprogramiranja duga za građane koji ne mogu da plate račune. Izjave potpredsednice stranke Slobode i Pravde Marinike Tepić o EPS i namerama oko otpuštanja radnika i privatizacije ministarka Mihajlović ocenila je kao ozbiljne laži i "nebuloze koje nemaju veze sa životom".

- Sve je to proverljivo. Jako brzo ćemo odvojiti delatnosti. Nikom ne poada na pamet da privatizuju EPS, niko neće ostati bez posla - rekla je ona i dodala da EPS mora da bude jači i moćniji, bez gubitaka, regionalno poznata i uspešna kompanija.

Dodala je da su deo reforme EPS i izdvojena i povezana preduzeća ali da tu mora da se vidi šta se sa njima dešava. Objasnila je da su u ProTENT-u zapošljavani ljudi koji su onda u EPS-u radili teške posle a bili malo plaćeni dok je od EPS-a naplaćivano više.

- Želimo da radnici imaju svoj posao, a da oni koji su pravili posao na radnicima, nemaju svoj posao - rekla je ona.

Bivšeg ministra Aleksandra Antića ona je ocenila kao finog i dobrog čoveka koji nije mogao da se izbori sa ažadajama.

Aleksandar Antić Bivši ministar nije uspeo da reformiše preduzeća, Foto Ministarstvo rudarstva i energetike

- Ako ja ne budem mogla da se borim sa aždajama, skloniću se s ovog mesta - rekla je ona.

Dodala je da ako ne može ona, kao ministar će zatražiti pomoć Vlade, ako ni to ne može neću biti tu.

- Reforme i napredak čitavog sektora su na prvom mestu. Ako ne mogu ja, da vidimo ko može - rekla je ona.

Kako je istakla sve reformske aktivnosti u EPS se preduzimaju zajedno sa sinidkatom koji je jedan od najmoćnijih u Srbiji.

- Sve što se radi dogovara se s njima. Oni najbolje znaju stanje, i najviše im je stalo da opstane kompanija -  rekla je ona.

Ministarka je najavila da će za razvoj rudnika Resavica biti uzet kredit za kupovinu opreme, kao i da će se pokušati da se rudarima tog kraja obezbede i druge alternative jer je reč o najnerazvijenim delovima Srbije. Kako je rekla pisma građana u Minstarstvu se pregledaju svakodnevno i razmatra se šta može da se uradi.

- Daćemo odgovor svakom građaninu, i pokušati da rešimo njihove probleme - rekla je ona.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQ

    22. decembar 2020 | 10:58

    Sklonite više tog Bajatovića,on misli da je doživotni.

  • Veteran

    22. decembar 2020 | 10:24

    Ti možeš da se boriš i sa većim od Aždaja..

  • Velja

    24. decembar 2020 | 07:09

    "Antić je fini i dobar čovek ali nije mogao da se izbori sa aždajama". A ti ćeš moći i to zbog toga što si mnogo pametna. Narodu ćeš da uvećaš račune zbog povećanog izdvajanja za OIE (obnovljive izvore energije), vetroparkive, mini hidrocentrale i slično), koje će da grade privilegovani proizvođači. Znači oni će da pregrađuju naše tokove a narod će da plaća. A naši resursi uglja će da propadaju. A ti si pod agendom o zaštiti životne sredine, došla da to sprovedeš i ti si pametna a naročuto dobronamerna. I ponovo si se vratila da nas dokusuriš. Meni je u računu za mesec novembar iznos za OIE 120 dinara. Od januara 2021 biće uvećan preko 4 puta tako da će biti oko 500 din. Ko te ovlastio ds mi zavlačiš ruku u džep i onemogučavaš da unučićima kupim pneku kiflu za doručak, od svoje ogromne penzije od 30.000 dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>