• 1
 ≫ 

Veganski napitak, a sadrži pčelinji med: Obmana potrošača ili druga struja u veganstvu?

 ≫ 

U kompaniji kažu da postoje vegani koji konzumiraju med, kao i oni koji ne

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Upozorenje za vegane osvanulo je na Fejsbuk stranici "Zaštita potrošača" zbog biljnog mleka koje je deklarisano kao vegansko, a u sebi, između ostalog, sadrži i med.

- Prva beogradska i regionalna veganska mlekara "Komleko“ reklamira svoj proizvod kao veganski, a on u sebi sadrži suncokretov med, pčelinjeg porekla koji nije veganski proizvod. Da li je reč o obmanjujućoj poslovnoj praksi prosudite sami na osnovu fotografija koje su nam dostavljene od strane potrošača koja je uočila ovu praksu - napisali su oni na svojoj stranici.

Veganska ishrana podrazumeva potpuno izbacivanje svih namirnica životinjskog porekla - meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko i mlečne proizvode i med. Najčešće osobe prelaze na vegansku ishranu iz etičkih razloga, iz ljubavi prema životinjama, pa pored toga što ne jedu namirnice životinjskog porekla ne nose ni stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla.

I stvarno, na spisku proizvoda koji je "veganska interpretacija lekovitog ajurvedskog napitka" nalazi se sirovi suncokretov med. 

U kompaniji Komleko objašnjavaju za Telegraf Biznis da je pitanje korišćenja meda u veganstvu kontroverzno i da postoje vegani koji ga konzumiraju, kao i oni koji ga ne konzumiraju.

- Razlozi za izbegavanje meda su, u najvećem broju slučajeva, loš i nehuman tretman pčela u industrijskim proizvodnjama, gde se između ostalog pčelama oduzima sav med, rezultat njihovog rada, i umesto toga se hrane šećerom. Zato su pčele ugrožene, eksploatisane i agresivne u samoodbrani - objašnjavaju u kompaniji Komleko.

Kažu da su se zato potrudili da pronađu proizvođača meda koji će zadovoljiti najviše etičke standarde.

OBAVEŠTENJE POTORŠAČIMA KOJI PRAKTIKUJU VEGANSKI NAČIN ISHRANEPrva beogradska i regionalna veganska mlekara „KOMLEKO“...Posted by Zastita potrosaca on Monday, December 21, 2020

- Pronašli smo ga u maloj porodičnoj proizvodnji koju smo lično obišle da bismo se uverile da se pčelama ostavlja med, a uzima samo višak koji naprave i da se prema njima ophodi humano i sa poštovanjem - kažu oni za Telegraf Biznis.

Taj sirovi med od suncokreta su, kažu, dodali u jedno od biljnih mleka zbog snažnih imunoloških i antibakterijskih efekata.

- Sve sastojke, kao i uvek, veoma jasno smo naveli na sajtu, društvenim mrežama, kao i na samom proizvodu, tj. deklaraciji, kako bi svako mogao da slobodno napravi izbor za sebe. Dakle, nije reč ni o grešci, a ponajmanje o obmanjivanju - kažu oni.

Takođe, u Komleku objašnjavaju da nisu veganska mlekara, kako je navedeno, nego biljna i da ih vegani koji ne misle kao oni često napadaju.

- Kako ne bismo polemisali dalje sa neistomišljenicima, istu promenu ćemo napraviti i na sajtu. Ne zato sto nas korišćenje meda čini "neveganskim", već zato što želimo da se ogradimo od onih koji veganstvo shvataju kao dogmu i izgovor za maltretiranje svakoga ko od te dogme odstupi - zaključuju.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buba

    23. decembar 2020 | 07:34

    Šta, ako sam u nekom hlebu iz pekare pojela nekog crvica jer nije prosejano brašno, a vegan sam. Da li je ti greh?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>