• 7
 ≫ 

Ove slike su prodate za milione dolara, a mnogi se pitaju kako. Jedna nema čak ni tačkicu na sebi

 ≫ 

O umetničkim delima ne treba suditi, ali neke slike nam zaista daju malo razloga da poverujemo da vrede na milione dolara...

  • 7
False Start Jasper Johns

Slika "False Start" / Foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Teško je oceniti vrednost nekog umetničkog dela, a iznad svega je važno ko stoji iza njega. Neke slike jednostavno prodaje samo ime autora, jer je teško poverovati da bi bilo ko za "prazno" platno, samo obojeno u crveno, dao 1,1 milion dolara.

Međutim, i to se dešava, i ne tako retko. Ovo je devet slika koje je portal iloboyou.com ocenio kao "smešne", a prodate su za ukupno blizu 500 miliona dolara. U čemu je "caka"?

Džasper Džons (90) je američki slikar i skulptor, autor dela "False Start", koje je zaista impresivno, ali se stručnjaci pitaju vredi li baš 80 miliona dolara? Slika je prodata 2006. godine, milijarderu Kenetu Grifinu.

"The blood-red mirror" je delo prodato za 1,1 milion dolara. Bez obzira što iza njega potpisom stoji jedan od najboljih umetnika ovog i prošlog veka, Gerhard Rihter (88), ipak nije lako razumeti vrednost slike na kojoj nema ničega. Reč je o platnu bordo boje.

Slikar Cy Twombly oslikao je "delo bez imena", prodato za 2,3 miliona dolara na aukciji kuće Christie. Reč je o istim potezima olovke na papiru, kao kada deca u vrtiću uče i vežbaju da pišu slova. Slika otprilike govori o tome kako izgleda kada petogodišnje dete uči da piše slovo "e".

“Untitled”, Cy Twombly

Slika "Untitled" / Foto: Shutterstock

"White Fire I" je umetničko delo kupljeno po ceni od 3,8 miliona dolara. Naslikao ga je Barnet Njuman,  a reč je o slici sa svetlo plavom pozadinom, i dve štrafte na njoj. Još jedna "plava pozadina" prodata je za mnogo više para, tačnije za 43,84 miliona dolara, a to je slika "Onement VI".

Slika "Onement VI" / Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Još jedno "delo bez imena", u plavo-žutoj boji, prodato je za 46,5 miliona dolara. Potpisuje ga Amerikanac jevrejskog porekla, Mark Rotko, koji je živeo od 1903. do 1970. godine. Slika je prodata prilikom Sotheby aukcije u Njujorku, a datira od 1954. godine.

"White center" je još jedna njegova zanimljiva slika, prodata za 72,84 miliona dolara. Završena je pre tačno 70 godina, a otišla je u ruke kraljevske porodice iz države Katar, u maju 2007.

Delo koje je prodato za 86 miliona dolara, na aukciji kuće Christie, nosi naziv jednostavni "Orange, Red, Yellow", jer te boje dominiraju. Njegov autor je takođe Rotko.

Dolazimo i do fotografije koja vredi čak 161,7 miliona dolara, a zove se "No. 5". Autor je Amerikanac Džekson Polok, a slika je iz 1948. godine. Polok je rođen u Vajomingu, 28. januara 1912, kao peto dete u porodici oca farmera i majke domaćice. Poginuo je 11. avgusta 1956, kada je u pijanom stanju sleteo s puta i udario u drvo.

No. 5, 1948 is a painting by Jackson Pollock,

Slika "No. 5" / Foto: Wikipedia/Art Market Watch

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    26. decembar 2020 | 21:25

    Ili peru pare...ili su budale...treće nema...

  • DARKO 100%

    26. decembar 2020 | 20:49

    Nista nevredi toliko,to je odavno osmisljeno u saradnji sa psihologijom coveka i njegove duse da bogatima se uzima novac.jer bogatih filantropa i hedonista ima koliko hoces koji zude da nesto plate najskuplje sto drugima to nije dostupno i moguce

  • Kiza

    26. decembar 2020 | 20:57

    Pranje para

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>