• 7

Ove slike su prodate za milione dolara, a mnogi se pitaju kako. Jedna nema čak ni tačkicu na sebi

O umetničkim delima ne treba suditi, ali neke slike nam zaista daju malo razloga da poverujemo da vrede na milione dolara...

  • 7
False Start Jasper Johns

Slika "False Start" / Foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

Teško je oceniti vrednost nekog umetničkog dela, a iznad svega je važno ko stoji iza njega. Neke slike jednostavno prodaje samo ime autora, jer je teško poverovati da bi bilo ko za "prazno" platno, samo obojeno u crveno, dao 1,1 milion dolara.

Međutim, i to se dešava, i ne tako retko. Ovo je devet slika koje je portal iloboyou.com ocenio kao "smešne", a prodate su za ukupno blizu 500 miliona dolara. U čemu je "caka"?

Džasper Džons (90) je američki slikar i skulptor, autor dela "False Start", koje je zaista impresivno, ali se stručnjaci pitaju vredi li baš 80 miliona dolara? Slika je prodata 2006. godine, milijarderu Kenetu Grifinu.

"The blood-red mirror" je delo prodato za 1,1 milion dolara. Bez obzira što iza njega potpisom stoji jedan od najboljih umetnika ovog i prošlog veka, Gerhard Rihter (88), ipak nije lako razumeti vrednost slike na kojoj nema ničega. Reč je o platnu bordo boje.

Slikar Cy Twombly oslikao je "delo bez imena", prodato za 2,3 miliona dolara na aukciji kuće Christie. Reč je o istim potezima olovke na papiru, kao kada deca u vrtiću uče i vežbaju da pišu slova. Slika otprilike govori o tome kako izgleda kada petogodišnje dete uči da piše slovo "e".

“Untitled”, Cy Twombly

Slika "Untitled" / Foto: Shutterstock

"White Fire I" je umetničko delo kupljeno po ceni od 3,8 miliona dolara. Naslikao ga je Barnet Njuman,  a reč je o slici sa svetlo plavom pozadinom, i dve štrafte na njoj. Još jedna "plava pozadina" prodata je za mnogo više para, tačnije za 43,84 miliona dolara, a to je slika "Onement VI".

Slika "Onement VI" / Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Još jedno "delo bez imena", u plavo-žutoj boji, prodato je za 46,5 miliona dolara. Potpisuje ga Amerikanac jevrejskog porekla, Mark Rotko, koji je živeo od 1903. do 1970. godine. Slika je prodata prilikom Sotheby aukcije u Njujorku, a datira od 1954. godine.

"White center" je još jedna njegova zanimljiva slika, prodata za 72,84 miliona dolara. Završena je pre tačno 70 godina, a otišla je u ruke kraljevske porodice iz države Katar, u maju 2007.

Delo koje je prodato za 86 miliona dolara, na aukciji kuće Christie, nosi naziv jednostavni "Orange, Red, Yellow", jer te boje dominiraju. Njegov autor je takođe Rotko.

Dolazimo i do fotografije koja vredi čak 161,7 miliona dolara, a zove se "No. 5". Autor je Amerikanac Džekson Polok, a slika je iz 1948. godine. Polok je rođen u Vajomingu, 28. januara 1912, kao peto dete u porodici oca farmera i majke domaćice. Poginuo je 11. avgusta 1956, kada je u pijanom stanju sleteo s puta i udario u drvo.

No. 5, 1948 is a painting by Jackson Pollock,

Slika "No. 5" / Foto: Wikipedia/Art Market Watch

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    Aleksa...kad me već vučeš za jezik da ti kažem...moj rođak baš bližnji je ne crnogorski već svjetski poznat slikar...bio čudak...vjeruj ili ne vjeruj...i pogodi...mada ja njegov stil crtanja ne volim...

  • Aleksa

    Steta sto lejla i kiza ne odreduju vrednost umetnickog dela.

  • Aleksandar

    Unikat je uvek najskuplji kao i sve od prestiza.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke