• 43
 ≫ 

Najveće plantaže duvana u Srbiji na 1.000 hektara: Vučić pitao plaćaju li Japanci dovoljno

 ≫ 

Predsednik Srbije je u poseti gazdinstvu Dejana Matića, proizvođača duvana

  • 43
Aleksandar Vučić, Golubinci duvan proizvođači Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je obišao gazdinstva proizvođača duvana iz Srema.

U ovom selu, koje je nedaleko od Inđije, gotovo 1.000 hektara zauzimaju njive s duvanom. Tu se nalaze najveće plantaže duvana u Srbiji.

Kada je berba duvana, radi se po ceo dan, a meštani su potvrdili da je saradnja s Japancima dobra, te da ne bi mogli da ulažu u sušare da nije saradnje s najvećim investitorom te zemlje u Srbiji, kompanijom "Japan Tobacco International".

Da li plaćaju Japanci kako treba, pitao je Vučić?

- Nećemo da kvarimo - rekli su meštani uz osmeh.

Predsednik je potvrdio da je plaćanje u roku, sve kako treba, te da je saradnja između japanske kompanije i meštana sela Golubinci iz Srema - odlična.

Podsećamo, "Japan Tobacco International" je 2006. kupio fabriku duvana u Senti, i jedan od najvećih poreskih obveznika u državi. Ujedno je i jedina inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, kroz angažovanje oko 1.000 radnika, zajedno s članovima njihovih porodica.

- Posebno sam ponosan na porodicu Matić, divne ljudi koji su izbegli s Kosova i Metohije. Nemoguće je bilo opstati u takvim uslovima, a sada se u Sremu bave duvanom, i prave veliki posao - rekao je Vučić.

Presednik se takođe zahvalio kompaniji "Japan Tobacco International", rekao da uvek rade najbolje moguće, na širenju svoje mreže. Danas postoji 250 gazdinstava, a japanska kompanija pokriva 50 odsto njih.

- "Japan Tobacco International" je napravio ogroman posao za nas - kaže predsednik, i dodaje da "tamo gde su Japanci, tu su odgovornost i ozbiljnost". Svako od 250 gadzinstava zapošljava između 40 i 60 sezonskih radnika, najčešće dolaze iz Preševa i Negotina.

Vučić je napomenuo da je nadalje novi plan, u skladu sa "Srbija 2025", osim auto-puta Beograd-Subotica, i osim obilaznice prema Pančevu, da se uradi i auto-put Beograd-Zrenjanin, kao i da se obnove regionalni putevi u Vojvodini. Izrazio je želju i da se "ubuduće s Japancima ide malo južnije od Beograda, da ne bude sve u Vojvodini".

Presednik Srbije dotakao se i vakcina, kojih će biti mnogo više u naredna tri meseca, rekao je Vučić, i naglasio da je "u vakcini spas". - Neko iz vrha države će da primi vakcinu, da li Ana ili ja - naglasio je, i dodao da mu je potpuno svejedno da li će to biti ova ili neka naredna.

Video: Vučić se sastao sa japanskim duvandžijama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svaka

    23. decembar 2020 | 10:17

    Trava je dobrodošla...

  • Marko

    23. decembar 2020 | 10:39

    Japanci su pošten svet i nikoga ne zavrću, za razliku od arapskih prijatelja.

  • Nn

    23. decembar 2020 | 10:17

    Proizvodnja duvana u ovom selu u Sremu je uspesna, povrsine plantaza su velike, japanska ulaganja u ovu proizvodnju su veliki podsticaj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>