• 75

Šta znači ova stavka na računu za struju koja će vam iz džepa od januara izvaditi 150 dinara više?

Šta predstavljaju stavke koje se nalaze na poleđini računa za struju, i za šta izdvajamo svoj novac? Da li pažljivo razmatrate? Uskoro jedna skače pet puta

  • 75
Struja

Stavka koja poskupljuje je pod brojem 6/Foto: Telegraf

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je predviđeno uvećanje naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora za 2021. godinu, koja će umesto dosadašnjih 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu (kWh) biti 0,437 dinara po kWh.

To znači da će ova naknada biti veća skoro četiri i po puta - sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupeće na 0,437 dinara i ukupno povećanje struje u 2021. podići na oko 8 odsto, pošto je već najavljeno poskupljenje struje.

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda je poslednji put povećana 2015. godine sa 0,081 dinar po kWh na 0,093 dinara po kWh.

Naknada se obračunava tako što se iznos naknade pomnoži sa potrošenom količinom aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu.

Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa. Prosečna mesečna potrošnja građana je oko 350 kWh, pa će ovaj rast iznosa naknade u 2021. uvećati davanja na ime ove takse sa oko 33 dinara na oko 153 dinara.

Uvedena je 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama (MHE), biogasnim elektranama, solarnim elektranama. Podsticaji se isplaćuju u vidu fid-in tarifa vlasnicima ovih postrojenja koji su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije, što znači da im je država odobrila isplatu subvencija.

Broj ovih subjekata koji proizvode OIE u poslednjih pet godina značajno uvećao, a sredstva za njihovo podmirivanje su ostala ista, pa je i MMF insistirao da se ova stavka promeni kako se ne bi dodatno opteretio EPS.

Dodatno, to je i međunarodna obaveze koju je Srbija preuzela kako bi se podstakla proizvodnja zelenih kilovata.

Od svih obnovljivih energetskih izvora (OIE), proizvodnja električne energije pomoću snage vetra poslednjih godina u Evropi beleži najbrži rast, a Srbija raspolaže veoma značajnim potencijalom. To su prepoznali investitori pa trenutno u našoj zemlji grade ili ulažu domaće kompanije i EPS, ali i izraelske, italijanske, belgijske, ruske, američke, arapske.

Korišćenje struje iz vetrofarmi nam je i jedna od obaveza, a direktna kupovina je još daleka budućnost što svedoči primer Mercedesa koji kupuje struju direktno iz vetroparka u Poljskoj.

Vetropark Kovacica

Vetropark u Kovačici/Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Za Telegraf Biznis govorili su već oni koji strujom iz vetroparkova snabdevaju hiljade domaćinstava i koji su vlasnici najvećih vetroparkova u Srbiji. 

Kako je naš portal ranije posao, do 2023. struja bi mogla da se kupuje iz vetroparkova po tržinim uslovima, odnosno bez feed in tarifa. To znači da će tehnologija doći na nivo da može sama da radi bez podrške i subvencija. Premija bi onda bila 0.

Kako se kupuje struja od vetra

 

Obaveza Srbije prema Evropskoj uniji je da do 2020. godine dostigne potrošnju iz obnovljivih izvora energije od 27 odsto. Trenutno smo nadomak zacrtanog - 23 odsto.

Srbija trenutno ima propisan limit od 500 megavati za struju iz vetroparkova, a oni koji su ušli u taj limit biće subvencionisani 12 godina.

Dakle, prema sadašnjim uslovima investitori u vetroparkove u Srbiji imaju nemaju klasične subvencije već zagarantovanog kupca 12 godina, a taj kupac je država. Ona se obavezala da će otkupljivati zelenu energiju po ceni od 9,2 evrocenta po kilovat-satu, što je duplo više od one po kojoj EPS inače kupuje struju. To, između ostalog, omogućavaju i građani, jer kroz račune za struju - plaćaju obaveznu OIE taksu za obnovljive izvore energije. Ta otkupna cena su često pominjane feed in tarife koje smo već pomenuli.

Kada se postigne kvota od 500 megavati, procena je i da će se promeniti tržišni uslovi, i da će se prodaja struje iz vetroparkova drugačije odvijati.  A struka je saglasna da je to moguće, jer su u Srbiji sada realne slike nepreglednih polja vetrenjača, one koje smo gledali u inostranstvu.

Inače, za potrebe energetske mreže jedne zemlje, vetrenjače treba postaviti na mesto gde vetar duva brzinom od 3 m/s pa sve do 25 m/s. Za isplativost, vetar mora da duva najmanje 2.800 sati godišnje, i da prosečna brzina bude preko 6 m/s.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kupi stvari

    23. decembar 2020 | 13:16

    Na zalost doslo je krajnje vreme za napustanje ove lepe drzave, prodajem sve prijateli i odlazim a vama nek je srecan ostanak i opstanak, ovako vise ne ide...

  • Darko

    23. decembar 2020 | 12:16

    Super, napredno da ne moze bolje. Kostic i drustvo koriste prirodu da zarade, a mi ih jos stimulisemo da nam bolje naplacuju.

  • Jasna

    23. decembar 2020 | 13:12

    Najgore je u malim mestima gde ovi sto citaju struju upisuju svasta. Meni je vise puta dosao racun da sam potrosila 1700 kilovata struje... srecom sve zapisujem pa odmah zovem Elektrodistrtibuciju. To je onaj sistem "ako prodje prodje"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>