• 2

Grobno mesto blizu Aleje velikana, poslednja sahrana 1989. godine: Na prodaju sve više grobnih mesta

Razlozi za prodaju su različiti

  • 2
Cveće, groblje, grob

Foto: Pixabay

Dok zakup za grobno mesto na nekom od beogradskih groblja plaća oko 1.400 dinara godišnje, na oglasima se svakog dana može naći sve više ponuda za prodaju grobnih mesta po cenama idu i do nekoliko hiljada evra za posebno mesto, kao i do nekoliko destina hiljada evra za grobnicu sa više mesta.

Nije tajna da na centralnim grobljima slobodnih grobnih mesta gotovo i da nema, ali se ona mogu lako naći na oglasima.

„Ustupam trajno grobno mesto na Topčiderskom groblju blizu ulaza. Poslednja sahrana 1989. Povoljno. Hitno!“

„Prodajem grobno mesto, parcela blizu Aleje velikana.“

„Ustupam rozarijum za četiri urne.“

„Prodaje se grobnica sa 5 grobnih mesta za 7.500 evra.“

„Ustupam grobno mesto na Centralnom groblju. Zadnji i jedini pokop 1958 g. Cena povoljna.“

"Grobnica na Novom groblju, 6 grobnih mesta, 40.000 evra."

Prodaja grobnih mesta

Printskrin: Kupujemprodajem

Ovo su samo neki od oglasa koji mogu da se nađu na internetu, a u kojima korisnici grobnih mesta nude svoje porodične grobove na prodaju. I dok je do pre nekoliko godina ovo bila sporadična pojava, danas je postala toliko masovna da kupac može da bira da li će mesto pored crkve, pored klupe, pored drveta ili u blizini Aleje velikana. Naravno, i cena varira u zavisnosti od toga.

Razlozi za prodaju su različiti, od toga da se vlasnici sele, pa im mesto na konkretnom groblju više ne treba, pa do čisto ekonomskih razloga. I dok se neke grobnice prodaju nekorišćene, na oglasima može da se nađe i prodaja korišćenih grobnica. U tom slučaju kupac navodi datum poslednje sahrane koji je najčešće bio pre minimum tridesetak godina. Ovaj podatak je važan zato što kosti ne smeju da se vade prvih deset godina, dok nakon tog periodma može da se izvrši eshumacija.

I ne samo to. U slučajevima gde se prodaje grobnica sa više mesta za sahranjivanje, nije retko da se na prodaju oglašava samo pola grobnice, odnosno dva, tri mesta, jer je toliko dobio jedan od naslednika.

Pozvali smo jedan takav oglas i muškarac koji se javio objasnio je da je grobnicu nasledio, da je zakup plaćen i za narednih 20-ak godina i da mu ne treba.

Prodaja grobnih mesta

Printskrin: Kupujemprodajem

- Grobnicu smo nasledili sestra i ja od bakine sestre koja nije imala decu, ali je vlasnik porodične grobnice u kojoj su sahranjeni i njeni roditelji. Grobnica ima 8 mesta, tri su popunjena, tri su moja, a tri sestrina. Bakina sestra umrla je pre 15-ak godina i o grobnici nismo ni razmišljali do sada. Ćerka mi je dobila dete, hteo bih da joj pomognem za učešće za stan - priča nam on pomalo bojažljivo u telefonskom razgovoru razloge za prodaju nečega ovako ličnog i osetljivog.

Spreman je za svaki dogovor, pa i za eshumaciju trenutno sahranjenih u grobnici. Iako deluje bizarno, mnogo je zaintersovanih za kupovinu grobnog mesta u starom delu nekog od gradskih groblja. Iako grobna mesta već godinama na ovaj način menjaju vlasnike, mnogi su u strahu da li je ovakva praksa zakonita, ili se traže rupe u zakonu kako bi se ovako nešto izvelo. 

Advokat Ivan Simić objašnjava za Telegraf Biznis da ovo nije nezakonita praksa, ali se u ovom slučaju prodaje pravo korišćenja, a ne pravo svojine.

Ivan Simić

Ivan Simić, Printskrin Happy TV

- Pravo korišćenja jeste u nekoj vrsti prometa, ali kako je grobno mesto jedna vrsta nepokretnosti, treba biti vrlo pažljiv i uzdržan, proveriti da li je lice koje ga prodaje pravi korisnik, da li ima drugih korisnika, proveriti sa javnim preduzećem koje upravlja grobljem status grobnog mesta. Ovo je svakako jedna specifična vrsta prodaje – objašnjava on.

Simić kaže da je to nešto što se često koristi u praksi, ali on ne bi preporučio.

- Testamentarno raspolaganje jeste nešto što je postalo praksa kod raspolaganja grobnim mestima. To je jedan od načina na koji se može preneti grobno mesto, ali radi se o jednoj vrsti simulacije pravnog posla koja nije zabranjena i protivpravna, ali nije ni poželjna – kaže on.

Simić objašnjava da u tom slučaju neko nešto prodaje, ali se umesto kupoprodajnog ugovora pravi testament koji se kasnije proglašava u sudu.

- Ne mogu da kažem da bih preporučio građanima da se upuštaju u ovako nešto, jer to nije pravno perfektan način sticanja prava korišćenja. Testament je buduća i neizvesna činjenica, a sve što je neizvesno je nesigurno, pogotovo ako pre toga date novac koji vlasnik traži – zaključuje advokat.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>