• 0

Naftaši "u oblaku" vrede 10 milijardi dolara: Gugl sklopio profitabilno partnerstvo sa divom Aramco

O ovom projektu, koji podstiče ubrzano digitalizovanje naftaša, bilo je reči još 2018. godine. Međutim, razgovori su navodno prekinuti nakon ubistva novinara Džamala Kašogija

  • 0
nafta Foto: Unsplash

Gugl će otvoriti "cloud region" u kojem će moći da pruža svoje usluge "u oblaku", u Saudijskoj Arabiji, putem zajedničkog ulaganja sa državnim proizvođačem nafte Saudi Aramco, jer kovid-19 podstiče značajno ubrzanje digitalizovanja širom Zaliva.

"Saradnja se usredsređuje na brzo rastuću potražnju za uslugama u oblaku (cloud) u Saudijskoj Arabiji, za koju se predviđa da će do 2030. godine dostići tržišni potencijal do 10 milijardi dolara", rečeno je iz diva Aramco.

Navode i da će sporazum sa Guglom isporučiti "cloud usluge visokih performansi, sa malim kašnjenjem za korporativne kupce u Saudijskoj Arabiji", jer bliži odnosi u regionu otvaraju politički prostor za američke tehnološke kompanije da se prošire u kraljevini.

Tehnološki gigant je započeo pregovore sa Saudijskom Arabijom o ovom projektu 2018. godine, ali su razgovori navodno zastali nakon ubistva novinara Džamala Kašogija, od strane državnih agenata iste godine.

Gugl Cloud sada napreduje sa planovima za uspostavljanje i upravljanje novom "regijom u oblaku" u kraljevstvu. Nisu objavljeni finansijski uslovi.

Tehnološki sporazum takođe pokazuje da elita iz Silicijumske doline voli da posluje sa režimom, uprkos izvesnoj zabrinutosti zbog globalne uloge Saudijske Arabije, kao izvoznika fosilnih goriva, i lošeg stanja kada je reč o ljudskim pravima.

Gugl je rekao da će njegovo investiranje u Saudijsku Arabiju omogućiti preduzećima da rastu i povećavaju svoju ponudu u kraljevini. Ugovor takođe pojačava njihov biznis sa računarstvom u oblaku, koji donosi više od 10 milijardi američkih dolara godišnjeg prihoda matičnoj kompaniji, Alphabet Inc.

Regionalna firma za e-trgovinu "Noon" i platforma "Snap", imenovani su kao mušterije.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>