• 1

Prvo zmije, a sada gušteri: Masku se ne da završi Gigafabriku na vreme, sud doneo presudu

Okolna šuma je dom zaštićene vrste guštera, Lacerta agilis, koja je već u hiperbanciji i ne sme se ometati

  • 1
Zmije, fabrika Foto: Pixabay.com

Kako smo pisali početkom decembra, zmije koje su u ovom periodu godine u hibernaciji - iskomplikovale su planove milijardera Ilona Maska, vezane za gradnju "Tesline" gigafabrike nadomak Berlina.

Naime, ekološki aktivisti iz organizacije NABU rekli su tada za Rojters da zmija smuk, poznata i kao Coronella austriaca, možda hibernira na toj lokaciji i da je ništa ne sme uznemiriti.

Meštani su se, inače, u više navrata bunili protiv odluke da se Masku dozvolu gradnja fabrike na tom mestu, zbog ugrožavanja šuma i prirode, ali uzalud. Ipak, kompanija Tesla naišla je na još jednu prepreku.

Nemački sud je nedavno doneo presudu da "američka kompanija za e-vozila ne može da uništi toliko obližnje šume koliko je planirala", piše Biznis Insajder.

Razlog? Ta šuma je dom zaštićene vrste guštera, koja je već u hibernaciji, odnosno zimskom snu. Sada je sve izvesnije da Mask svoje planove neće moći da završi krajem jula 2021, kako je planirao.

Dakle, najpre su zmije, a sada i gušteri, pokvarili planove za izgradnju Gigafabrike u Nemačkoj, koja bi trebalo da proizvede 500.000 vozila godišnje. Takođe se pominje i ugrožavanje slepih miševa.

U spornom slučaju, sud je priznao da je Tesla pokušala da "bezbedno preseli" livadskog guštera (Lacerta agilis), međutim, previše njih je već ušlo u zimski san na tom području, tako da je gradnja morala da stane.

Još nije poznato kako će ova presuda dugoročno uticati na planove trećeg najbogatijeg čoveka na svetu. Biznis Insajder, piše, da bi nastavak gradnje čak mogao biti upitan ubuduće, ako bude previše ometanja i prigovora.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    24. decembar 2020 | 13:18

    Dodji u Srbiju, ovde mozes sta hoces ako znas ljude, a vrlo lako ce ih naci? Nudimo ti mesta u srcu nasih nacionalnih parkova ili ako vise volis moze i u centru nekog grada za tvoju fabriku, naravno po povlascenoj ceni sa jos pomoci po svakom radniku.. Sta cekas? Pakuj kofere i pravac kod nas u Srbiju. Vidimo se uskoro!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>