• 0
 ≫ 

2020. godina je bila izazovna za zaposlene, ali ove "korona" promene na radnom mestu ne idu nigde

 ≫ 

Ovo se posebno odnosi na posledice koje je pandemija ostavila na radno mesto

  • 0
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi Foto: Pixabay

Možda je svako od nas spreman da iza sebe ostavi 2020. godinu i da više nikada ne pogleda iza sebe, ali činjenica je da će mnoge navike usvojene tokom pandemije ostati i u narednoj godini.

Ovo se posebno odnosi na posledice koje je pandemija ostavila na radno mesto.

Fleksibilnost

Želeli biste da radite nekoliko dana od kuće, a nekoliko iz kancelarije? Kompanije će nastaviti da pružaju zaposlenima ovu mogućnost i kada potreba za tim prestane i biće manje strogi kada je u pitanju radno vreme i mesto rada.

Redizajn kancelarija

Sa sve više radnika koji rade od kuće i van kancelarije prestaje potreba za personalizovanim kancelarijama, pa će većina kompanija da pređe na sistem organizacije prostora koji pruža zaposlenima više mogućnosti za saradnju. To znači da će biti manje pojedinačnih kancelarija, a više zajedničkih otvorenih prostora.

Korak više od zdravstvenog osiguranja

Kompanije će u vremenu koje dolazi mnogo više pažnje da posvete benefitu za cele porodice, ne samo za zaposlene. Između ostalog, to znači da će otvoriti i vrtiće za decu u okviru kompanija, ali i da će bitnuti o dobrobiti čitavih porodica.

Vakcina 

Šefovi će vrlo verovatno uskoro tražiti od zaposlenih dokaz o vakcinaciji kao uslov povratka u kolektiv. Iako za neke problematično, ovo pitanje je sasvim logično imajuči na umu godinu za nama i želju vlasnika kompanija da zaštite radnike od virusa.

Milioni ljudi su mesecima radili od kuće I dalje će se raditi od kuće, Foto: Shutterstock

Poštovanje vremena

Svako od nas tokom dana izgubi mnogo vremena na odlaske na sastanke, na dolaske sa sastanaka, na odgovore na besomučne duge liste mejlova i telefonskih poziva. Kako nam se ne bi činilo da nam dan uludo odlazi, stručnjaci savetuju da dan podelimo u bloove i da svaki blok bude rezervisan za određeni posao. Tako bismo tačno znali unapred koji deo dana trošimo na šta.

rad od kuće, mama i dete Rad od kuće najviše je uticao na žene, Foto: Unsplash

Uticaj pandemije na žene

Možda i najveći uticaj pandemija je ostavila na žene. Zaposlene žene koje su počele da rade od kuće odjednom su morale da žongliraju sa milion privatnih i poslovnih obaveza, a karantini i zatvorenost vratili su u kuhinju i one koje za nju nisu imale vremena. Kao poseldicu, to je imalo da je veliki broj žena ostao bez posla i da su se prava žena unazadila.

kafa Ni kafa se više ne ispija isto, Foto: Unsplash

Pauza za kafu

Pandemija je umnogome promenila i način na koji funkcionišu restorani brze hrane i kafići. Svi oni su mnogo više počeli da obraćaju pažnju na spoljašnjost objekata, a počeli su da nude i opcije za brzo uimanje kafe kolima, ili na šalterima za dostavu.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>