• 0

Proizvođači aluminijuma napravli kartel, dogovarali cene, pa kažnjeni sa 175 miliona evra

Istraga je pokrenuta nakon svedočenja proizvođača koji je pošteđen novčane kazne

  • 0
Novac, evri Foto: Shutterstock

Nemačka Savezna kancelarija za kartele, Bundeskartelamt, izrekla je kazne u visini od 175 miliona evra grupi proizvođača aluminijuma koji su dogovarali cene.

Čelnici nekoliko topionica aluminijuma sastajali su se tokom nekoliko godina da bi dogovarali naplatu većih cena, navodi se u saopštenju Bundeskartelamta.

Razgovarali su o ključnim elementima cena i o popustima, rekao je direktor Kancelarije za kartele Andreas Mund, objavila je Hina koja prenosi agenciju dpa.

Istraga je pokrenuta nakon svedočenja ključnog proizvođača koji je pošteđen novčane kazne.

Najvažniji klijenti proizvođača aluminiujuma su kompanije iz nemačke automobilske industrije, ističe se u saopštenju. Odluka još nije pravosnažna i topionice mogu da ulože žalnu na nju, dodaje se u informaciji.

Zanimljivo je da je i srpska Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) objavila je video klip kojim se promoviše "pokajnički program" za učesnike restriktivnog sporazuma na tržištu, koji se pokaju i prvi ga prijave.

Video u kome je objašnjeno da "pokajnički program" omogućava potpuni ili delimični imunitet od kažnjavanja u zamenu za saradnju sa Komisijom na otkrivanju i dokazivanju posebno tržišnih kartela je objavljen na youtube kanalu i internet stranici KZK-a.

Kako je navedeno, ideja video klipa je da tržišne učesnike u Srbiji upozna i podstakne da iskoriste "pokajnički program" ako su učesnici restriktivnog sporazuma.

Video je realizovan u okviru projekta „Povećanje ekonomskog rasta kroz podršku unapredenju politike zaštite konkurencije“ koji podržava Norveška.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>