• 1
 ≫ 

Velika Britanija i EU postigle dogovor o trgovini: Kraj dugih pregovora

 ≫ 

Sporazum samo nedelju dana pre kraja tranzicionog perioda Bregzita

  • 1
Bregzit Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Velika Britanija i EU konačno su sklopile trgovinski sporazum o Bregzitu.

Posle skoro godinu dana pregovora, o slobodnoj trgovini zvaničnici su se saglasili.

- Sve što je britanskoj javnosti obećano tokom referenduma 2016. i na opštim izborima prošle godine donosi ovaj sporazum - rekao je zvaničnik Velike Britanije.

Velika Britanija i Evropska unija konačno su postigli trgovinski sporazum samo nedelju dana pre kraja tranzicionog perioda Bregzita i više od četiri godine nakon što su Britanci glasali za izlazak iz bloka.

Britanski i EU pregovarači radili su do kasno u noć na finaliziranju sporazuma, a evropski izvori su rekli da je dogovor "neizbežan", osim ukoliko se ne desi "iznenađenje u poslednjem trenutku".

Ipak, saopštavanje odluke je pomereno za rano jutros nakon što su britanski premijer Brois Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali telefonom o "poslednjim finesama".

Brexit Bregzit demonstracije protest Foto: Tanjug/AP

Britanija je istupila iz EU u januaru i imala je rok do 31. decembra da postigne trgovinski sporazum sa Briselom. Međutim, pregovori se skoro godinu dana nisu pomerali sa mrtve tačke u tri ključna pitanja oko koja nijedna strana nije htela da popusti - ribarstva, jednakih prava i upravljanja.

Pre današnjeg dramatičnog epiloga u samom foto-finišu i London i Brisel su pipremali građane da budu "spremni na sve scenarije", jer su male šanse da će doći do dogovora.

Sporazum će sada morati da ratifikuju britanski parlament, Evropski parlament i svih 27 država članica EU.

Ranije jutros, akcije banaka, posebno osetljive na vesti o Bregzitu, skočile su za 0,6 odsto predvodeći s rastom na berzama u Evropi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>