• 7

50 lekara i naučnika postali milijarderi u godini korone, radeći na lekovima i vakcinama

Novi milijarderi potiču iz 11 zemalja sveta, a većina živi u Kini

  • 7
foto Pixabay foto Pixabay

Svetski zdravstveni sektor dobio je u tekućoj godini pandemije koronavirusa 50 novih milijardera, uglavnom iz redova lekara i naučnika, prema upravo objavljenom istraživanju američkog magazina Forbs.

Novopečeni milijarderi obogatili su se zahvajujući investitorima koji su nagrnuli da ulažu u njihov rad na razvoju vakcina protiv kovida-19, metoda lečenja i razvoju medicinskih aparata.

Najznačajnije pridošlice su naučnici koji stoje iza dve najuspešnije vakcine protiv koronavirusa – one koju su razvile kompanije Fajzer i BioNTek, i druge koju je proizvela američka firma Moderna sa sedištem u Masačusetsu.

Prema Forbsu, na čelu liste novih bogataša u sferi zdravstva je Ugur Šahin, izvršni direktor BioNTeka, koji je kompaniju osnovao sa suprugom Ozlem Turedži, i koji sada vredi 4.2 milijarde dolara, a prati ga Stefan Bancel, direktor Moderne, koji raspolaže bogatstvom od 4,1 milijarde dolara.

Vrtoglavi uspon Moderne stvorio je, napominje list, od njenih prvih investitora, imunologa Timotija Springera s Harvarda i naučnika sa MIT-ja Roberta Langera, još dva milijardera.

Novac, evri, budžet Lekari postali milioneri, Foto: Shutterstock

Novi milijarderi potiču iz 11 zemalja sveta, a većina živi u Kini, prvom epicentru kovida-19.

Na trećem mestu po novostečenom bogatstvu nalazi se Kineskinja Juan Liping, inače kanadska državljanka, sa iznosom od 4,1 milijarde dolara, koja poseduje 24 odsto akcija kompanije Šenžen Kantgai, jednog od vodećih kineskih proizvođača vakcina.

Na listi prvih 10 novih milijardera slede: Hu Kun, predsednik kineske firme Kontek Medikal Sistems sa neto vrednošću bogatstva od 3,9 milijardi dolara, Kanađanin Karl Hansen, suosnivač firme AbCelera (2,9 mlrd $), Amerikanac Timoti Springer, imunolog i molekularni farmakolog sa Univerziteta Harvard i akcionar Moderne (2,0 mlrd $), te Italijan Serđo Stevanato (1,8 mlrd $), predsednik Stevanato grupe koja se bavi medicinskom opremom.

Na osmoj poziciji je Robert Langer, sa Tehnološkog instituta Masačusets (MIT) i takođe akcionar Moderne, sa neto bogatstvom od 1,5 milijardi dolara, a Forbosovu desetočlanu elitu najbogatijih lekara i naučnika zaključuju Indijac Premćand Goda, čelnik kompanije Ipka Labs (1,4 mlrd $) i Amerikanac August Trendl (1,3 mlrd $), izvršni direktor firme Medpejs koja pruža usluge istraživanja i kliničkih ispitivanja farmaceutskim kućama.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    24. decembar 2020 | 22:57

    Kako se isplatila ova korona, to je čudo. Kako priroda pomogne milijarderima da se još više obogate. Vidi se da je ovo prirodan virus. I sve ovo što ide uz njega

  • DARKO 100%

    24. decembar 2020 | 21:35

    Pa sve je biznis,biznis neprepoznaje emociju ali ima strasno culo za miris novca.

  • 1111

    24. decembar 2020 | 21:25

    Sad ce josh 50 novih da se pojavi prodajom vakcina. Bil Gejc najavio covid 21. Pa posle covid 23. Update na covid 19. Kao i windows 11.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>