• 8
 ≫ 

I Srbija čekala Bregzit: Kako će dalje s Britanijom naša privreda

 ≫ 

I naša zemlja mora da pristupi novom tarifniku

  • 8
Bregzit Srbija

Foto: Shutterstock, Pixabay

Konačno je postignut dogovor između EU i Veliek Britanije, a Srbija je do kraja 2020, kao i Evropska unija, morala da definiše budući način trgovine sa Velikom Britanijom, koja je 31. januara zvanično napustila EU. Naša zemlja inače, ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Za srpske kompanije koje posluju sa Velikom Britanijomdo kraja ove godine neće se menjati uslovi o međusobnoj trgovini.

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i VB ima trend rasta nekoliko godina unazad, a prema poslednjim dostupnim podacima za novembar 2019. suficit je na našoj strani, u visini od 88 miliona evra.

Buduće definisanje trgovinskih odnosa između Srbije i Velike Britanije, rekli su ranije u PKS, treba staviti u kontekst regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu i zajedničkog tržišta regiona koji broji više od 20 miliona stanovnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo, s druge strane, ima 65 miliona potrošača i predstavlja veliko tržište sa snažnim potencijalom, i uprkos Bregzitu, ostaje jedno od najinteresantnijih tržišta u Evropi.

Naše firme mogu da informišu o uvoznim tarifama ili preko kompletne liste tarifa, koja je dostupna ovde

Bregzit

Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pežali

  

Vlada Velike Britanije je u maju još  19. maja 2020. godine objavila dokument pod nazivom "Globalna tarifa Ujedinjenog Kraljevstva“ - UK Global Tariff (UKGT))a reč je o novom tarifnom režimu koji će se primenjivati od 1. janaura 2021. godine. UKGT će zameniti postojeći EU zajednički režim spoljnih tarifa (EUs Common External Tariff) i predstavljaće osnov za pregovore o sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, SAD i drugim zemljama.

Velika Britanija je izašla iz EU krajem januara ove godine, ali će nastaviti da primenjuje tarifni program EU tokom tranzicionog perioda, koji treba da se završi 31. decembra 2020. Novi tarifni paket koncipiran je tako da na optimalan način odgovori potrebama britanske privrede. U tom smislu, očekuje se da će se primenom novog režima poslovanje britanskih kompanije, koje se oslanjaju na uvoz, biti olakšano kako zbog pojednostavljenja uvoznih, procedura, tako i zbog nižih troškova uvoza usled umanjenih tarifa. 

Kao prednost naglašava se i činjenica da će tarife biti izražene u nacionalnoj valuti (Britanska funta – GBP), pri čemu je konverzija tarifa iz valute EUR u valutu GBP izvršena prema kursu: 1 EUR = 0,83687 GBP.

U poređenju sa postojećim režimom, oko 66% tarifnih linija će biti podvrgnuto nekom stepenu promena. Za oko 2,000 artikala tarife će biti potpuno ukinute, što je duplo više u odnosu na postojeći EU MFN režim (režim najpovlašćenije nacije).

Za vreme pandemije korona virusa,  ukinute su tarife na uvoz određenih artikala, s tim da će primena ovog režima biti revidirana tokom 2020. godine, a po potrebi primenjivaće se i u 2021. godini.

Posmatrajući period januar – decembar 2019. godine, vrednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije i Velike Britanije iznosila je 557,4 miliona evra, uz povećanje od 7,5% u odnosu na 2018. godinu. Robna razmena je okarakterisana suficitom u vrednosti od 93,8 miliona evra (povećanje suficita više od 3,5 puta u odnosu na novembar 2018. godine). Procenat pokrivenosti uvoza sa izvozom, za ovaj period je bio 140,5 (najveći procenat do sada od 2013. godine).

Zaključno sa 2019. godinom, iz Republike Srbije u Veliku Britaniju je izvezeno robe u vrednosti od 325 miliona evra (povećanje od 20,6% u odnosu na 2018. godinu). Za isti period, u Srbiju iz Velike Britanije je uvezeno robe u vrednosti od 232 miliona evra (smanjenje od 7% u odnosu na 2018. godinu).

Najvažniji izvozni proizvodi iz Srbije u Veliku Britaniju su: pneumatske gume za putničke automobile, setovi provodnika za paljenje za vozila, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, smrznute maline.

Najvažniji uvozni proizvodi u Srbiju iz Velike Britanije su: lekovi, automobili, profili od nikla.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    24. decembar 2020 | 16:51

    Pa stvarno, kako ce, evo englezi ne spavaju vec mesecima i zabrinuti su sa trgovinom sa Srbijom.

  • MRko

    24. decembar 2020 | 16:38

    Obavezno im vize uvesti kao i nama sto treba kada tamo putujemo. Nisu vise eu i nema potrebe da putuju u Srbiju bez viza.

  • Dend

    24. decembar 2020 | 18:23

    Ako smo pametni samo se zapitajmo - "niko ne beži od dobrog" a do sad EU nije a verujem da i neće biti naklonjena Srbima, što bi Srbi rekli "idemo mečki na rupu" ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>