• 1
 ≫ 

Svetska banka ocenjuje da ovu zemlju čeka ekonomski rast od skoro 8% u 2021. godini

 ≫ 

U pogledu monetarne politike, Kineska centralna banka bi trebalo da se vrati konvencionalnijim alatima

  • 1
kina

Foto: Unsplash

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzaće se na 7,9 odsto sledeće godine sa dva procenta iz 2020. godine, navodi se u izveštaju Svetske banke, objavljenom u sredu.

Predviđa se da će se rast BDP-a te zemlje vratiti na nivo pre pandemije do 2021. godine, kao odgovor na poboljšanje poverenja potrošača i preduzeća i bolje uslove na tržištu rada. Svetska banka je rekla da će, iako je stopa rasta ostala nepromenjena u odnosu na letnje projekcije, Kina morati da se kreće kroz neke kratkoročne neizvesnosti.

Zajedno sa fleksibilnom i podržavajućom monetarnom politikom, Kina bi mogla da koristi svoj fiskalni prostor da bi se zaštitila od negativnih rizika po rast i obezbedila nesmetanu rotaciju sa javne na privatnu potražnju.

Banka je predložila da se posebni direktni fiskalni transferi lokalnim samoupravama (novi mehanizam pokrenut ove godine kako bi se osiguralo da fiskalna i pomoćna sredstva mogu direktno primati vladina odeljenja i entiteti na primarnom nivou) mogu produžiti do sledeće godine i izričito usmeriti ka povećanju socijalne potrošnje i/ili "zeleno ulaganje" lokalnih samouprava.

U pogledu monetarne politike, Kineska centralna banka bi trebalo da se vrati konvencionalnijim alatima, dok bi postupno ukidala ciljeve vezane za pozajmice i olakšice - usvojene kako bi zemlja pružila ciljanu podršku u kontekstu ekonomskog šoka zbog kovida-19, navodi se u izveštaju.

Prema stavu vodećeg ekonomiste Svetske banke za Kinu, a to je Sebastijan Ekardt, zemlja će morati da istakne potencijal rasta svojih najrazvijenijih i najinovativnijih gradskih područja i gradskih klastera, kako bi rebalansirala ekonomiju.

- Takav pomak moraće biti praćen fiskalnom politikom, kako bi se osiguralo pravednije pružanje javnih usluga i povećala ulaganja u ljudski kapital, za ljude koji žive van urbanih područja i obalnih provincija - kaže on.

Video: Šta znači pacov u kineskom restoranu? Sanitarnu inspekciju, milionsku kaznu i katanac na vratima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    25. decembar 2020 | 08:46

    Pa sta je to na osnovu godisnjeg rasta Srbije od 26 %..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>