• 0

Podsticajni paket bez svrhe? "600 ili 2.000 dolara, svejedno je, to ne rešava finansijske probleme"

Američki Kongres je početkom ove nedelje usvojio novi paket novčane pomoći, vredan tačno 892 mlrd dolara

  • 0
novac pare brojati štednja Foto: Pexels/Karolina Grabowska

U ponedeljak kasnije popodne Kongres u SAD je usvojio zakon koji predviđa novi ekonomski paket pomoći, vredan skoro 900 milijardi dolara. On je namenjen pojedincima i firmama koje je zahvatila korona kriza.

Međutim, Amerikanci su već toliko u dugovima, mnogi su ostali bez posla, i čak je Tramp pozivao na veći i bolji paket pomoći. Ipak, Republikanci su blokirali pokušaj demokrata da usvoje Trampov predlog koji se odnosi na isplatu 2.000 dolara direktne novčane pomoći milionima građana SAD.

Početkom nedelje čekao se Trampov potpis, a on je signalizirao da možda neće potpisati dokument, nazivajući stimulativne čekove od 600 dolara "smešno niskim". Zahtevao je da se povećaju na 2.000 dolara po osobi, odnosno 4.000 dolara po paru, piše RT.

- Evo šta je ironija svega. Izgubljeni posao, izgubljeni prihod, potrošena ušteda, znače da bez obzira da li ljudima date jednokratno 600 ili 2.000 dolara, to nije dovoljno da se izborimo s ekonomskim problemima koje imamo - kaže profesor Ričard Volf sa Univerziteta u Masačusetsu.

Prema njegovim rečima, takav paket pomoći je "sramotan" za SAD, kao i činjenica da dve stranke koje kontrolišu američku politiku, čak ni ne razgovaraju o boljem (pravom) rešenju.

Kada je reč o preduzećima, uslužni sektor je posebno teško pogođen. Ljudi slabije posećuju restorane, a isto tako, vikendi pred katolički Božić (koji se obeležava danas), nisu doživeli "bum" ako govorimo o prodaji.

Video: Tramp: Obećao sam vakcinu do kraja godine, evo je

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>